A crescut bugetul american de apărare a Mării Negre: Pentagonul ar putea înființa o bază americană permanentă în România

Pentagonul ar putea înființa o bază americană permanentă în România, iar partea americană ar putea asigura în acest caz securitatea energetică și dezvoltarea economică.

Cel puțin acestea sunt scenariile vehiculate după ce s-a aflat că Senatul Statelor Unite ale Americii a aprobat proiectul legii privind autorizarea bugetului apărării SUA – National Defense Authorization Act/NDAA care include şi proiectul de lege Black Sea Security Act, pentru creșterea gradului de securitate la Marea Neagră. Prin document se dorește creșterea gradului de securitate în zona Mării Negre, o regiune considerată de importanţă strategică pentru comunitatea euro-atlantică.

Prin acest demers, Senatul Statelor Unite confirmă statutul Mării Negre de regiune de importanţă geostrategică critică şi deschide calea unei noi ere a angajării SUA în zonă. De asemenea, Senatul american exprimă, în premieră, prin aprobarea legii menţionate, susţinerea puternică pentru un angajament comprehensiv al SUA în regiunea Mării Negre, împreună cu aliaţii şi partenerii, în domenii strategice precum: securitate şi apărare, economie, energie sau rezilienţă democratică”, a precizat Andrei Muraru, ambasadorul României în Statele Unite, citat de Adevărul.

Obiectivele proiectului de lege ar consta în asigurarea unei asistenţe de securitate eficiente partenerilor regionali, conform valorilor şi intereselor SUA, prin prioritizarea asistenţei care va consolida apărarea împotriva războiului hibrid şi va îmbunătăţi interoperabilitatea cu forţele NATO, dar și întărirea sprijinului SUA pentru securitatea energetică a regiunii şi pentru integrarea în Europa, precum şi pentru reducerea dependenţei de Rusia.

Proiectul prevede şi evaluarea posibilei creşteri a asistenţei de securitate pentru România, Ucraina, Bulgaria, Moldova şi Georgia, a priorizitării sistemelor de recunoaştere, supraveghere şi colectare de informaţii privind operaţiile Rusiei în regiunea Mării Negre şi a stabilirii unor sedii multinaţionale în Marea Neagră, responsabile de planificarea, pregătirea, instrucţia şi coordonarea activităţii aliate în regiune.

Între altele, se are în vedere o investiție în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, unde 21,6 de milioane de dolari vor fi folosiți pentru amenajarea unei facilități pentru gestionarea munițiilor și substanțelor explozive.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *