Achiziții de sute de milioane de euro, aprobate de Comisiile de Apărare în ultimele săptămâni

Contracte uriașe, de sute de milioane de euro, au fost aprobate pe bandă rulantă, în ultimele săptămâni, în Comisiile de Apărare ale Parlamentului. Din cei 42 de membri ai acestor comisii, absolut niciunul nu a votat împotrivă. Potrivit inpolitics.ro, în ultimele săptămâni Comisiile de Apărare ale Parlamentului au aprobat, cu unanimitate de voturi, mai multe achiziții, fără licitații, de armament.

Câteva exemple:

– Programul de înzestrare „Vînătorul de mine”: Un acord „guvern la guvern” cu Guvernul Marii Britanii și Irlandei de Nord, care vizează, printre altele, achiziția a două platforme navale din clasa Sandown. Valoare totală estimată – 150.000.000 euro (fără TVA).
– Programul de înzestrare „Submarine împotriva amenințărilor de suprafață și subacvatice”: Un contract de achiziție atribuit prin negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare de către o autoritate contractantă din MApN operatorului economic Naval Group: Obiectul – două nave tip submarin, din clasa Scorpene, mentenanță, asistență de specialitate, echipamente. Valoarea estimată – 2.000.000.000 euro (fără TVA).
– Programul de înzestrare „Modernizare nave purtătoare de rachete”: Un acord „guvern la guvern”, prin atribuirea de către Guvernul României Guvernului SUA a unui contract de tip LOA. Obiectul: Instalarea sistemului de lansare a rachetelor anti-navă de tip NSM, achiziția munițiilor aferente pentru pachetul inițial, instalarea sistemului de management al luptei (CMS), instalarea sistemului radar de supraveghere 30 cu IFF MOD 5 integral. Valoarea estimată – 375.000.000 euro (fără TVA).
– Programul de înzestrare „Tanc principal de luptă, etapa I”: Un acord „guvern la guvern” cu SUA: Obiectul – 54 de tancuri Abrams modernizate în varianta M1A2 și 12 derivate, muniția și simulatoarele de instruire. Valoarea estimată – 1.000.473.000 euro.

Între timp, profesorii sunt în grevă generală, protestează în toată țara și cer salarii nu mari, ci decente. Guvernul spune că n-are bani.

„Trebuie să înțelegem că situația este complicată. Nu cred că un Guvern de aici încolo își va permite să nu își asume sau să nu își respecte angajamentul față de Educație. Toată țara a văzut forța acestei categorii socio-profesionale și mai ales Guvernul a înțeles cât de prioritar este acest sistem. Poate că a înțeles mai târziu decât trebuia, dar asta ne reproșăm cu toții. (…) România va trebui să aibă o nouă lege a salarizării sau o modernizare a legislației salarizării unitare în domeniul public. La acel moment, toate aceste doleanțe se vor prevedea acolo. Mai aduc un argument, pentru că suntem într-un context complicat și suntem în toiul unei greve și facem apel la întoarcerea la clase, dacă cineva nu se va ține de cuvânt în acest angajament oricând lucrurile se pot întoarcerea în care suntem în acest moment, dar nu este de dorit. Am găsit aceste soluții la acest moment, deși situația economică a României nu este una extraordinar de bună”, a declarat recent Adrian Câciu (PSD), ministrul de Finanțe.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *