Alertă în Marea Neagră: Forțele Navale, Frontiera și Garda de Coastă intervin după ce un pescador a agăţat un obiect care pare a fi o mină marină – UPDATE

UPDATE

Mina găsită în Marea Neagră de un pescador a fost detonată, joi, de specialiştii din cadrul Forţelor Navale, aceasta datând din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Forţele Navale Române au anunţat că scafandrii EOD ai Forţelor Navale au „neutralizat prin distrugere”, joi după-amiază, o mină marină care punea în pericol navigaţia şi activităţile de pescuit, în apropierea litoralului românesc.

După ce a plecat din portul militar Constanţa, puitorul de mine «<Viceamiral Constantin Bălescu» (PM-274), având la bord scafandrii EOD din Serviciul de Luptă Permanent de Intervenţie, a ajuns în raionul maritim în care se afla nava de pescuit «Flamingo 4», în jurul orei 15.45-16.00. Puitorul 274 a rămas la o distanţă de siguranţă, iar de la bord a fost coborâtă o ambarcaţiune cu scafandrii EOD, care s-au deplasat la faţa locului, pentru a analiza obiectul suspect, prins în plasa pescadorului”, se arată în comunicat.

Sursa citată menţionează că, în urma cercetării, scafandrii EOD au constatat că obiectul este o mină marină din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, care a fost agăţată de traulerul navei „Flamingo 4”.

Mina marină a fost eliberată din plasa pescadorului şi a fost distrusă pe fundul apei, la adâncimea de 10 metri, prin detonare de la distanţă, după ce „Flamingo 4” s-a îndepărtat la o distanţă de siguranţă, au precizat Forţele Navale. Detonarea minei din Marea Neagră ar fi fost resimţită în unele zone din municipiul Constanţa.

Garda de Coastă a fost anunţată, joi, de un pescador aflat în Marea Neagră, că a agăţat în traul un obiect care pare a fi o mină marină. Ulterior, Forţele Navale Române au confirmat că obiectul găsit este o mină, precizând că aceasta face parte din barajul istoric de mine.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Garda de Coastă a fost anunţată, joi, de un pescador aflat în Marea Neagră, că a agăţat în traul un obiect care pare a fi o mină marină, iar specialiştii se vor deplasa în zonă pentru a face verificări, anunță news.ro. Reprezentanţii Gărzii de Coastă au declarat pentru News.ro că o navă a Poliţiei de Frontieră a ajuns la faţa locului pentru a asigura zona.

Un pescador a anunţat Garda de Coastă că în traulul navei a agăţat un obiect care pare a fi o mină marină. Traulul este la fundul apei, nu a fost ridicat la suprafaţă, pescadorul s-a îndepărtat de acesta cât îi permite funia. Am ajuns la faţa locului pentru a asigura zona şi am anunţat Ministerul Apărării Naţional”, a afirmat Garda de Coastă.

Pescadorul respectiv se află în Marea Neagră, la trei, patru mile travers de zona Midia. Nava de pescuit „Flamingo 4”, care desfășura activități specifice la o distanță de aproximativ 8 mile marine travers de Capu Midia, a raportat joi, 13 aprilie 2023, prezența unui obiect asemănător cu o mină marină în trauler. Conform procedurilor specifice, după primirea solicitării, șeful Statului Major al Forțelor Navale a ordonat intervenția cu puitorul de mine „Viceamiral Constantin Bălescu” (PM-274), cu o grupă de scafandri EOD ambarcată la bord.

Nava a ieșit din portul militar Constanța în jurul orei 14.00, echipajul fiind pregătit să intervină pentru neutralizarea obiectului raportat Aceasta este cea de-a șasea intervenție a Forțelor Navale Române pentru neutralizarea unei mine marine. De la începutul războiului din Ucaina până în prezent, au fost confirmate și distruse, 68 de mine marine, în bazinul vestic al Mării Negre, 1 de Georgia, 4 de Bulgaria, 5 de România, 7 de Turcia și 51 de Ucraina.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *