Alertă la DIICOT și SRI: Femeie reținută pentru promovarea terorismului

Procurorii DIICOT au reținut în București o femeie acuzată de instigare la săvârșirea unui act de terorism și accesarea online în mod repetat a unor materiale de propagandă teroristă. Anchetatorii au făcut și o percheziție la locuința inculpatei de unde au ridicat diferite probe utile cazului, informează Rador. Potrivit procurorilor, femeia aflată într-o fază avansată a procesului de autoradicalizare, a promovat în mod sistematic materiale de propagandă teroristă specifice unei organizații active în Orientul Mijlociu. În cursul zilei de astăzi, inculpata va fi prezentată Înaltei Curți de Casație și Justiție, cu propunere de arestare preventivă. Liliana Florentina Gâdea a mai fost deferită justiției de DIICOT, în urmă cu un an și condamnată la o pedeapsă cu suspendare pentru răspândire de materiale de propagandă cu tentă teroristă, amintește reporterul RRA Diana Surdu.

La data de 23.11.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a unui inculpat, cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de promovarea unui mesaj prin propagandă săvârşită prin orice mijloace, în public, cu intenţia de a instiga la săvârşirea unui act de terorism și accesarea în mod repetat de materiale de propagandă teroristă, prin intermediul sistemelor informatice sau altor mijloace de comunicaţii electronice, precum şi deţinerea de astfel de materiale, în scopul însuşirii ideologiei teroriste, ca parte a unui proces de radicalizare, ambele comise în stare de recidivă postcondamnatorie (atrasă de o condamnare pentru același gen de fapte), informează DIICOT.

În cauză s-a reținut faptul că, inculpatul, aflat într-o fază avansată a procesului de (auto)radicalizare, a accesat şi promovat în mod sistematic, prin intermediul sistemelor informatice, materiale de propagandă teroristă, specifică unei organizaţii teroriste activă în Orientul Mijlociu. În cadrul materialelor accesate/diseminate de inculpat, erau prezentate scene de luptă şi antrenamente ale membrilor acestei organizații, precum şi imagini cu luptători ai entității teroriste. De asemenea, prin intermediul conturilor deschise pe platformele de socializare/aplicaţiile de mesagerie, inculpatul a promovat însemnele și activitățile întreprinse de organizaţia teroristă activă în Orientul Mijlociu, precum și ideologia acesteia. La data de 23.11.2022 a fost pus în aplicare un mandat de percheziție domiciliară la locuința inculpatului, fiind identificate obiecte de interes în cauză, care au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor. În cursul zilei de astăzi urmează să fie sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție cu propunere de arestare preventivă a inculpatului pentru o perioadă de 30 de zile. Acțiunea a beneficiat de sprijinul Serviciului Român de Informații – Brigada Antiteroristă, I.G.P.R. – D.C.C.O. și Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei ”Vlad Ţepeș”. Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, se arată într-un comunicat DIICOT.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *