Alte negocieri EȘUATE! Predoiu (Justiție) NU i-a convins pe sindicaliștii din penitenciare să renunțe la grevă

Sindicaliștii din penitenciare urmează exemplul profesorilor și nu renunță la greva generată printre altele și de viitoarele modificări la pensiile speciale.

Astăzi, 31.05.2023, la sediul Ministerului Justiției, la invitația ministrului Cătălin Predoiu, a avut loc o întâlnire de lucru cu reprezentanții sindicatelor din cadrul ANP, respectiv dl. Ștefan Teoroc, reprezentând Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare, dl. Cosmin Dorobanțu, reprezentând Federația Sindicatelor din Administrația Nationala a Penitenciarelor și dl. Ionuț Mogâldea, reprezentând Federația Polițiștilor de Penitenciare. Reprezentantul Federației Sindicatelor din Sistemul Penitenciar, dl. Șchiopu Florin, nu a putut da curs invitației, nefiind momentan în București, ministrul Justiției menținând invitația pentru o dată ulterioară.

În cadrul întâlnirii, au fost abordate subiecte de interes comun și evaluate soluțiile pe care Administrația Națională a Penitenciarelor, în dialog cu sindicatele și cu sprijinul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale și Ministerul Finanțelor Publice, trebuie să le găsească în continuare. Între acestea, deficitul de personal este printre cele mai importante provocări ale sistemului penitenciar în acest moment. Dialogul rămâne deschis, ministrul Justiției reafirmând sprijinul Ministerului pentru ANP și sindicate în rezolvarea etapizată a problemelor sistemului penitenciar.

Am avut un dialog constructiv pentru care le mulțumesc liderilor sindicali. Le-am mulțumit, de asemenea, pentru faptul că au asigurat funcționalitatea sistemului penitenciar pe parcursul protestului desfășurat astăzi. Căutăm împreună soluții pentru problemele sistemului penitenciar și prin angajarea unui dialog cu Parlamentul și Ministerul Muncii privind legile salarizării și pensiilor, pentru că problemele stringente ale sistemului penitenciar sunt legate direct de agenda acestor două importante instituții. Îmi mențin angajamentul ca polițiștii de penitenciare vor avea aceleași drepturi ca toți ceilalți angajați din familia ocupațională apărare, ordine publică și siguranță națională, pe baza discuțiilor pe care le-am avut în trecutul apropiat cu dl. Prim-Ministru și cu dl. ministru al Afacerilor Interne. Pe termen scurt, în următorii 1-2 ani trebuie ocupate locurile vacante și cooptați în aparatul sistemului penitenciar 1-2.000 de polițiști de penitenciar, pentru a se depăși zona critică din punct de vedere al resurselor umane. Totodată, este important să ajungem în următorii ani la un necesar de 20.000 de angajați pentru a răspunde provocărilor sistemului penitenciar evaluate și determinate științific pe baza tuturor criteriilor care țin de siguranța deținerii și calitatea actului profesional desfășurat de polițiștii de penitenciare. Respectarea unui astfel de parametru ar elimina fenomenul orelor suplimentare, care ar conduce la creșterea siguranței și reducerea costurilor bugetare. În același timp, cred că este momentul să gândim și alte soluții alternative pentru a răspunde presiunii legate de nevoia de personal, presiunea costurilor și a necesarului de spații de cazare. Rămân în continuare în dialog cu sindicatele, încurajez și sprijin ANP să dezvolte în continuare propriul dialog social cu angajații din penitenciare, care să se armonizeze cu dialogul pe care MJ îl menține cu organizațiile sindicale. Am încredere că împreună vom depăși aceste momente dificile”, a declarat Cătălin Predoiu la finalul întâlnirii.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *