Altertă DNSC! Escrocheria-fenomen cu Digi RCS RDS: Cum încearcă infractorii să-i păcălească pe clienții rețelei de telecomunicații

O nouă metodă de fraudare a început să facă ravagii printre români. Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) a transmis o alertă cu privire la escrocheria informatică care se folosește de identitatea Digi RCS RDS.

În ultimii ani au apărut tot mai multe metode de escrocherii în mediul online, multe dintre acestea folosindu-se de numele unor companii foarte cunoscute. Recent, specialiștii din cadrul Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC) au depistat o nouă metodă de phishing care face ravagii printre români. De această dată escrocii se folosesc de numele Digi RCS RDS pentru a păcăli oamenii.

Specialiștii din cadrul Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC) au explicat cum funcționează această nouă metodă de înșelăciune și au avertizat asupra pericolului la care se expun cei care accesează email-ul fals pe care atacatorii îl trimit în numele gigantului din telecomunicații.

„Atacatorii din online continuă campaniile de phishing prin uzurparea identităţii instituţiilor şi companiilor legitime din România. Astăzi, vă punem în atenţie o nouă astfel de fraudă care se foloseşte de identitatea Digi România. Utilizatorii vizaţi de atac primesc un email care pare a proveni din partea companiei Digi România, sub pretextul anulării plăţii unei facturi efectuate de către utilizator. În acelaşi email, se prezintă oportunitatea utilizatorului de a primi un ramburs al plăţii efectuate, dacă acesta dă click pe un link din email. Email-ul, însă, provine de la o adresă falsă de email, fapt ce se poate observa în cea de-a treia imagine. Accesarea link-ului va duce utilizatorul pe un site-clonă, similar cu cel oficial, unde un portal online le cere să furnizeze datele cardului pentru a primi rambursul. În adevăr, dacă utilizatorul face acest lucru, datele cardurilor lor vor fi transmise atacatorilor”, au transmis specialiştii în securitate cibernetică din cadrul DNSC.

Pentru a preveni creșterea numărului celor care sunt înșelați prin această nou metodă de phishing, echipa DNSC a transmis mai multe recomandări. În plus, specialiștii în securitate cibernetică au cerut prudență mai ales în cazul în care se solicită informații sensibile, cum ar fi datele cardului personal.

„Nu vi se va cere niciodată să furnizaţi prin email sau link-uri ataşate date cu caracter sensibil (date personale, de autentificare, sau de carduri bancare).

Verificaţi întotdeauna autenticitatea email-urilor de la o companie sau instituţie printr-un canal de comunicare separat, în special dacă vi se solicită date cu caracter sensibil.

Raportaţi astfel de email-uri către organizaţia impersonată pentru a atrage atenţia cât mai rapid asupra activităţii frauduloase.

În cazul în care aţi furnizat date sensibile, sesizaţi imediat banca, iar dacă aţi fost păgubit, depuneţi o plângere la Poliţie (fizic sau la petitii@politiaromana.ro) şi notificaţi DNSC (telefon 1911 sau alerts@dnsc.ro)

Nu în ultimul rând, contribuiţi la răspândirea acestor avertizări şi către alţi utilizatori, pentru a reduce şansele ca astfel de tentative de fraudă să aibă succes!”, se arată în comunicatul DNSC.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *