Ambasada României la Washington plătește 50.000 de dolari pe lună pentru lobby

Ambasada României în Statele Unite, sub semnătura ambasadorului Andrei Muraru, a contractat serviciile uneia dintre cele mai mari case de avocatură din lume, firma americană Arnold & Porter Kaye Scholer LLP („Arnold & Porter″), aceasta urmând să ofere sprijin în „implementarea agendei″ misiunii diplomatice românești la Washington, informează profit.ro. Potrivit documentului prin care a fost parafată înțelegerea, analizat de Profit.ro, aceasta are o durată inițială de 6 luni, cu posibilitate de prelungire.

Cei de la Arnold & Porter, companie cu venituri anuale de peste 1 miliard de dolari și aproape 1.000 de avocați, vor oferi „consultanță strategică și sprijin Ambasadei României în implementarea agendei sale la Washington, cu accent pe zone-cheie ale cooperării SUA-România, cum ar fi buna guvernare, democrația, supremația legii și statul de drept, educația, știința, cercetarea, tehnologia și contactele interpersonale″.

Firma americană, înființată în 1946, precizează că, în cadrul activității sale de consiliere a ambasadei românești, s-ar putea angaja în „activități politice, care ar putea include, însă fără a se limita la, stabilirea de contacte cu oficiali ai Guvernului SUA″.

Onorariul fix convenit între Arnold & Porter și ambasadă este de 50.000 de dolari pe lună, cu posibilitate de ajustare în viitor, inclusiv în cazul extinderii înțelegerii. La acesta se vor adăuga onorariile individuale ale avocaților, consultanților și altor profesioniști ai firmei americane, pentru munca efectivă prestată în beneficiul misiunii diplomatice românești, tarifată la oră. Documentul nu menționeză cuantumul tarifelor orare respective. De asemenea, ambasada României la Washington le va rambursa oamenilor de la Arnold & Porter toate eventualele costuri de transport, cazare, masă, expedieri poștale, procesare de date sau generare de documente apărute în cursul activității lor în folosul clientului instituțional român. Facturile vor fi trimise lunar și vor avea un termen de plată de 30 de zile.

Mai mulți Congresmeni americani au transmis mesaje de susținere pentru România în cadrul unui eveniment organizat de Ambasada României în SUA pentru a marca aniversarea Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite, intitulat „România, o ancoră a securității și prosperității la Marea Neagră”. Mai mulți membri ai Camerei Reprezentanților au fost alături de ambasadorul României, Andrei Muraru, și de o delegație parlamentară, inclusiv președinți ai unor comitete importante din Congresul SUA. O delegație parlamentară a R. Moldova, condusă de președintele Parlamentului, Igor Grosu, a fost alături de partenerii români și americani.

În contextul vizitei unei delegații a Parlamentului României în săptămâna dedicată aniversării Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite, diplomația interparlamentară dintre cele două state a atins un nou nivel, dovadă fiind mesajele puternice de sprijin transmise de mai mulți membri ai Camerei Reprezentanților. România este nu doar o ancoră de securitate în zona Mării Negre, ci și un aliat privilegiat al SUA – acesta a fost mesajul comun transmis de către Elissa Slotkin, co-președinta grupului de prietenie cu România din Congres și membră a Comitetului pentru Servicii Armate, Mark Green, președintele Comitetului pentru Securitate Internă, Brad Schneider, membru al Comitetului pentru Politică Externă, Mike Lawler, membru al Comitetului pentru Politică Externă, Jim Costa, membru al Comitetului pentru Agricultură, Dina Titus, membră a Comitetului pentru Transporturi. Au mai fost prezenți, din Congresul SUA, Bob Latta și Tim Walberg, membri al Comitetului pentru Energie.

Prezența trupelor americane în România, continuarea sprijinului pentru Ucraina în format aliat și nu doar, sublinierea rolului crucial al Mării Negre în regiune au fost temele fanion transmise de membrii legislativului american. Senatorii și deputații români au subliniat importanța relației bilaterale cu SUA pentru potențarea rolului nostru în regiune și pentru contracararea narativelor maligne ale Rusiei. Delegația română a reunit senatori și deputați din PSD, PNL, USR, UDMR și a avut întâlniri, în săptămâna dedicată Parteneriatului Strategic, cu reprezentanți ai Administrației – Departamentul Apărării și Departamentul de Stat, Congresului, ai think tank-urilor americane, precum și ai unor companii sau reprezentanți ai mediului de business american.

Delegația parlamentară a României a fost reprezentată de senatorii Titus Corlățean, președintele Comisiei de politică externă a Senatului, Antal István-Loránt, președintele Comisiei pentru energie, Cristian Țâgârlaș, președintele Comisiei Juridice, Daniel Fenechiu, alături de deputații Ștefan Mușoiu- președintele Comisiei pentru Afaceri Europene, Ben-Oni Ardelean, Sorin Moldovan, Cristian Seidler, Alexandru Muraru, Oana Florea, Pavel Popescu, Dan Cristian Popescu, Zoltán Miklós.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *