Americanii s-au interesat de starea și modernizarea fregatelor românești

Comandantul Marinei Militare a Statelor Unite ale Americii, amiral Michael Gilday, a desfășurat, în perioada 19-20 ianuarie, o vizită oficială în România, ca răspuns la invitația transmisă de șeful Statului Major al Forțelor Navale, viceamiral Mihai Panait. Înaltul oficial al SUA și delegația americană au avut întrevederi la sediul Ministerului Apărării Naționale, cu ministrul Apărării Angel Tîlvăr, și cu locțiitorul șefului Statului Major al Apărării, general-locotenent Gheorghiță Vlad, cu care „au purtat dialoguri pe teme precum colaborarea dintre forțele navale americane și cele române, activitățile comune de instruire sau situația actuală de securitate din regiunea Mării Negre și flancul estic al NATO” în contextul agresiunii ruse împotriva Ucrainei. Delegațiile Forțelor Navale Române și Marinei Militare Americane au continuat vizita oficială în portul militar Constanța.

Aici, potrivit unui comunicat al Forțelor Navale Române, oficialii americani „au urcat la bordul fregatei „Regele Ferdinand”, pentru prezentarea misiunilor navei și pentru discuții în domeniul modernizării fregatelor de tip 22”.

E vorba de cele două fregate pe care le deținem: Regina Maria și Regele Ferdinand.

Fregatele Type 22, fostele fregate britanice ieșite din serviciu și achiziționate de România în perioada 2003-2004, azi celebrele Regele Ferdinand și Regina Maria, ar fi trebuit modernizate încă din momentul achiziționării, fapt care nu s-a realizat. 

Amintim că modernizarea fregatelor Regina Maria și Regele Ferdinand e inclusă în controversatul program „Corveta multifuncțională”, blocat de aproape 4 ani.

n ceea ce privește vizita de la Constanța a înaltei delegații oficiale americane, împreună cu partea română, americanii au vizitat și Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, unde „s-au întâlnit cu studenți și cadre militare, prilej cu care șeful SMFN, viceamiral Mihai Panait, a conferit Emblema de Onoare a Forțelor Navale comandantului Marinei Militare a SUA, amiral Michael Gilday”.

După această activitate, programul vizitei a continuat cu deplasarea la baza americană de la Mihail Kogălniceanu, pentru întâlnirea finală de pe agendă, cea cu personalul Diviziei 101 Aeropurtate a SUA.

Vizita amiralului Michael Gilday în România reprezintă cea de-a treia activitate de acest tip desfășurată de echipa de comandă a Marinei Militare Americane, după vizitele comandantului Marinei Militare a SUA, amiral Michael G. Mullen, în noiembrie 2006, și șefului Operațiilor Forțelor Navale ale SUA, amiral Jonathan W. Greenert, în noiembrie 2014.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *