Americanii schimbă din temelii scutul de la Deveselu: România va avea tehnică militară de ultimă generație

Proiectul de lege pentru aprobarea bugetului Pentagonului SUA are prevăzute cheltuieli speciale pentru scuturile antirachetă din România și Polonia. Americanii vor să înlocuiască actualele rachete de la Deveselu cu unele de ultimă generație, dar se vor înlocui și senzorii vechi cu unii adaptați pentru a detecta mai multe tipuri de rachete.

„În cel mult 180 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, Agenția SUA pentru Apărare Antirachetă (Missile Defense Agency) va prezenta comisiilor de Apărare ale Congresului un raport privind posibile îmbunătățiri aduse bazelor Aegis Ashore din Polonia și România”, se arată în document, informează Adevărul.

De asemenea, americanii vor să modernizeze sistemele pentru detectarea rachetelor.

Modernizarea sistemelor de senzori asociate, pentru a detecta o gamă mai largă de amenințări de natura rachetelor”, dar și o evaluare a necesității „desfășurării unei flote mixte de sisteme defensive de interceptare”. De asemenea, documentul mai prevede „întărirea fizică a instalaţiilor” de la Deveselu și din Polonia.

În prezent, sistemul are un radar antibalistic și este înzestrat cu 24 de rachete interceptoare Standard Missile 3 (SM-3). Aceste rachete nu sunt dotate cu focoase nucleare sau cu altă încărcătură periculoasă. Ele pot distruge rachetele balistice în aer cu viteză foarte mare, la impact, prin forța cinetică.

De mai mulți ani, oficialii americani discută ca actualele rachete să fie înlocuite de o nouă generație care au o rază de acțiune semnificativ mai mare și capabilități împotriva diverselor tipuri de rachete.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *