Aproximativ 3,5 milioane pachete cu ţigări de contrabandă, depistate de poliţiştii de frontieră în 11 luni din 2022

Poliţiştii de frontieră au confiscat aproximativ 3,5 milioane de pachete cu ţigări, în valoare de 55,3 milioane lei în primele 11 luni ale anului 2022, informează Poliţia de Frontieră. Au mai fost descoperite 25.740 kg de tutun şi 24,137 kg de tutun narghilea. Conform studiului Novel Research, piaţa neagră a ţigaretelor a scăzut în anul 2022, media anuală ajungând până la 7,1% din totalul consumului, fiind cel mai mic nivel înregistrat în ultimii 15 ani.

În primele 11 luni ale anului 2022, poliţiştii de frontieră – independent sau în colaborare cu inspectorii vamali ori reprezentanţi ai altor instituţii abilitate – au reţinut în vederea confiscării aproximativ 3,5 milioane pachete cu ţigări, în valoare de 55,3 milioane lei. De asemenea, în perioada de referinţă au mai fost descoperite 25.740 kg de tutun şi 24,137 kg de tutun narghilea, precizează autorităţile.

Au fost identificate şi destructurate 3 grupuri organizate în vederea săvârşirii infracţiunii de contrabandă cu ţigări, în care au fost identificate 34 de persoane. Traficanţii proveneau, preponderent, din Bulgaria, Moldova, Turcia, Serbia, Pakistan, Ungaria, Ucraina şi România etc.

„Cea mai întâlnită metodă folosită de contrabandişti pentru a introduce ţigările în România rămâne în continuare trecerea acestora peste “frontiera verde” de către cărăuşi, în general prin locuri greu accesibile poliţiştilor de frontieră, transportate până la locurile de depozitare sau până la mijloacele de transport. O altă metodă des întâlnită este reprezentată de introducerea ilegală a ţigărilor în România prin ascunderea acestora în mijloacele de transport (în diferite spaţii special amenajate din mijloacele de transport sau în părţile componente ale acestora), Una dintre cele mai utilizate este „metoda capac”, care constă în ascunderea pachetelor de ţigarete printre alte categorii de mărfuri sau ascunderea în locaşuri special amenajate, precum pereţi dubli, rezervoare duble etc”, spune Poliţia de Frontieră.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *