Arafat (DSU), despre necesitatea unor exerciții anuale în școli: „Nu trebuie să vină de la mine! ACUM faceți asta!”

Secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne (MAI) Raed Arafat afirmă că în şcoli trebuie organizate în mod constat exerciţii în cadrul cărora copiii şi cadrele didactice să înveţe cum să reacţioneze în caz de cutremur. Arafat admite că sunt copii care merg la şcoală în clădiri cu risc seismic şi că sunt situaţii în care părinţii nu cunosc acest fapt. „Nimeni nu trebuie să ascundă nimic, trebuie să se ştie că clădirea este cu risc seismic”, spune Arafat.

„Măcar o dată pe an, un exerciţiu trebuie făcut, un exerciţiu de cum reacţionezi la cutremur. Copiii să înveţe cum să stea sub masă, cum să se protejeze, profesorii să înveţe că nu se evacuează decât după ce trece cutremurul, toate aceste aspecte minim măcar o dată pe an trebuie făcute. Eu cer şi colegilor de la Inspectorate Judeţene să ia legătura cu şcolile ca să organizeze aceste simulări, nu numai Ministerului Educaţiei şi colegilor de la situaţiile de urgenţă care au rol clar în pregătirea populaţiei. Şi atunci aceste lucruri trebuie făcute, nu trebuie să vină de la biroului doctorului Arafat sau de la biroul generalului Iamandi să spună «Acuma faceţi asta», trebuie să fie o activitate planificată permanentă, în fiecare judeţ, a Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă în comun cu Inspectoratele Şcolare” , a declarat Raed Arafat într-un interviu pentru Europa Liberă.

El a precizat că 20.000 de copii au făcut parte, în ultima perioadă, din campanii de informare cu privire la modul în care trebuie să reacţioneze în situaţia în care se produce un seism.

Despre școlile cu risc seismic ridicat

În ceea ce priveşte numărul şcolilor care funcţionează în clădiri încadrate în clasa întâi de risc seismic, oficialul din MAI precizează că „se lucrează pe cifrele respective”. El admite că sunt copii care merg la şcoală în clădiri cu risc seismic, pe care nu au fost montate panouri de avertizare de genul bulinei roşii, şi că sunt situaţii în care părinţii nu cunosc faptul că îşi trimit copiii să înveţe în clădiri care nu sunt consolidate.

Şi aici rolul nostru este să facem cât mai repede consolidarea acestor clădiri. (…) Nu cred că s-a pus bulină roşie pe ele, dar se ştie de ele. Nimeni nu trebuie să ascundă nimic, trebuie să se ştie că clădirea este cu risc seismic”, mai spune Arafat, adăugând că în judeţe Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă au informaţiile legate de acele clădiri ale unităţilor didactice care prezintă risc în caz de cutremur.

Raed Arafat adaugă că astfel de exerciţii în care populaţia să fie pregătită pentru cutremur trebuie organizate şi în spitale. Întrebat dacă, în opinia sa, este nevoie ca sancţiunile pentru proprietarii care nu au asigurare să crească, în condiţiile în care amenzile au fost stabilite în urmă cu peste 10 ani, Raed Arafat a răspuns: „Nu cred că înăsprirea sancţiunilor rezolvă problema cât o rezolvă mai mult informarea şi explicarea exactă de ce trebuie să fii asigurat şi că este o protecţie pentru tine”.

Acesta a subliniat că populaţia „se lasă pradă dezinformărilor, manipulărilor” în ceea ce priveşte situaţii precum cutremurul, el arătând că autorităţile sunt interesate ca oamenii de rând să aibă acces la informaţii şi să fie pregătiţi pentru toate riscurile cu care se pot confrunta.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, afirmă că în cazul în care în spaţiul aerian al României ar intra „obiecte căzătoare”, precum rachetele, populaţia din zona aflată în situaţie de risc ar fi alertată prin mesaj Ro-ALERT pentru a se adăposti. „Nu e niciun secret, există situaţii în care afli că este ceva în zonă, dar se îndreaptă în altă parte. Nu mai dai mesajul Ro-ALERT. Există situaţii, se monitorizează situaţiile, nu a fost niciun moment cazul să dăm mesajul Ro-ALERT, pentru că nu a fost cazul să dăm mesajul”, spune oficialul din Ministerul de Interne.

Alerta va fi emisă numai dacă autoritățile au informații care pot anticipa căderea

Dacă ştim că vine în zonă şi dacă se dă informaţia, se poate da Ro-ALERT. Numai că, din nou, mesajele Ro-ALERT, chiar dacă se dau foarte repede, s-ar putea să apară concomitent sau după, sau foarte scurt timp înainte şi oamenii să trebuiască imediat să se adăpostească dacă este ceva. Din fericire, până acum, nu a fost nevoie, nu a fost cazul. Dar da, pentru obiecte căzătoare, pentru orice situaţie care ştim că ameninţă populaţia şi ştim că vine, se dă mesajul Ro-ALERT. Pentru asta este făcut sistemul Ro-ALERT”, a afirmat Raed Arafat într-un interviu pentru Europa Liberă România.

Întrebat dacă autorităţile au fost puse, de la începutul războiului din Ucraina, în situaţia de a lua în calcul emiterea de astfel de mesaje, Arafat a răspuns că se fac monitorizări, dar dacă obiectele „se îndreaptă în altă parte” populaţia nu este alertată.

De a ne gândi… nu e niciun secret, există situaţii în care afli că este ceva în zonă, dar se îndreaptă în altă parte. Nu mai dai mesajul Ro-ALERT. Există situaţii, se monitorizează situaţiile, nu a fost niciun moment cazul să dăm mesajul Ro-ALERT, pentru că nu a fost cazul să dăm mesajul”, adaugă Arafat.

Întrebat dacă autorităţile au ajuns vreodată în punctul în care să îşi pună problema dacă emit sau nu un astfel de mesaj, Arafat a răspuns: „Poate o singură dată a fost aşa ceva, de ceva timp, dar, din nou, spun foarte clar: nu este o chestiune care să panicheze oamenii, este o chestie care se monitorizează, când ai un război lângă tine orice poate să apară, ca şi discuţie”.

Acesta subliniază că există „toate conexiunile” care le dau posibilitatea autorităţilor române să emită astfel de mesaje de avertizare a populaţiei, dacă va fi cazul.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *