Aurescu (MAE): „NATO este mai sigură și mai puternică cu Finlanda alături, ca aliat”

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat marţi la ceremonia oficială de marcare a aderării Republicii Finlanda la Alianţa Nord-Atlantică, prin arborarea steagului Finlandei alături de celelalte drapele aliate de la sediul NATO din Bruxelles, înaintea reuniunii miniştrilor de externe ai NATO care are loc în perioada 4-5 aprilie 2023. Ceremonia a avut loc în ziua în care sunt aniversaţi 74 de ani de la semnarea Tratatului de la Washington, la 4 aprilie 1949, prin care a fost creată NATO şi care consacră mecanismul apărării colective.

Urez bun venit Republicii Finlanda în cadrul celei mai puternice Alianţe politico-militare din istorie! România, ca susţinător ferm al politicii NATO a Uşilor Deschise, a fost un promotor ferm al aderării Finlandei la NATO. Am susţinut personal, prin demersuri politico-diplomatice active pe lângă Aliaţi şi în contact cu secretarul general al NATO, acest proces. Finlanda este mai puternică şi mai sigură în NATO, iar NATO este mai sigură şi mai puternică cu Finlanda alături, ca aliat. Consolidarea Alianţei noastre este cu atât mai relevantă în această perioadă în care Europa şi spaţiul euroatlantic se confruntă cu cea mai gravă criză de securitate de după al Doilea Război Mondial. România, ca Aliat aflat în sudul Flancului Estic, la Marea Neagră, beneficiază de cele mai puternice garanţii de securitate din istoria sa, ceea ce arată clar avantajele apartenenţei la familia euroatlantică de valori”, a afirmat Bogdan Aurescu, potrivit unui comunicat de presă al MAE.

Ministrul Aurescu a salutat angajamentul finlandez de asumare a responsabilităţilor pentru securitatea colectivă.

„Mă bucur că, împreună cu aliaţii noştri finlandezi, vom colabora în mod activ pentru consolidarea, în continuare, în mod unitar şi coerent, a posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, de la Nord la Sud, de la Marea Baltică la Marea Neagră, pentru a asigura o viziune integrată pentru Apărarea Înaintată, în concordanţă cu abordările la nivelul Formatului Bucureşti 9, cât şi cele din cadrul Alianţei. În perioada imediat următoare, România va continua să se implice activ în sprijinul aderării Suediei la NATO şi sper ca la Summitul NATO de la Vilnius să putem să ridicăm şi drapelul Suediei alături de cele 31 ale statelor aliate. Mă bucur că Suedia va participa şi în cadrul reuniunii care începe astăzi la toate sesiunile noastre de lucru, în calitate de invitat. De altfel, reuniunea miniştrilor de externe NATO pe care am găzduit-o la Bucureşti în noiembrie 2022 a marcat, pe lângă alte premiere, şi prima participare ca invitaţi la o reuniune aliată ministerială a colegilor mei din Finlanda şi Suedia”, a completat Aurescu.

El a transmis un mesaj şi cu ocazia aniversării a 74 de ani de la înfiinţarea Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord.

Transmit şi cu această ocazie şi în cadrul simbolic oferit de aniversarea astăzi a 74 de ani de la înfiinţarea Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord, partenerilor noştri, atât celor globali, precum şi celor mai vulnerabili – precum Ucraina şi statelor care sunt, după aceasta, cele mai afectate de presiunile Rusiei – cum este Republica Moldova, un mesaj fără echivoc cu privire la unitatea şi angajamentul puternic al NATO şi al fiecăruia dintre Aliaţi de a promova şi apăra valorile euroatlantice şi parteneriatul transatlantic, pentru cooperarea în combaterea ameninţărilor comune şi continuarea sprijinului nostru pentru consolidarea rezilienţei aliate şi a partenerilor noştri în faţa acestor ameninţări. La mulţi ani, NATO!”, a conchis ministrul român de Externe.

Reuniunea miniştrilor de externe din statele membre NATO are loc în perioada 4-5 aprilie 2023 la sediul NATO din Bruxelles, fiind prima în noul format al NATO, de 31 de membri şi prima după reuniunea ministerială găzduită la Bucureşti, în luna noiembrie 2022, de ministrul român al afacerilor externe Bogdan Aurescu. Suedia va continua să participe la toate reuniunile în calitate de invitat, până la aderarea la Alianţă.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *