Autoritățile române ȘTIAU încă din 2022 despre probleme la căminele pentru bătrâni – Dezvăluiri!

Surse oficiale au precizat pentru Știrile Pro TV că, în 2022, autoritățile au suspendat activitatea a cinci cămine pentru îngrijirea persoanelor în vârstă. Conform surselor citate, este vorba despre 3 azile care funcționau în București, unul în stațiunea Geoagiu Băi din județul Hunedoara și încă un cămin aflat în Timiș.

La acea vreme, motivul pentru care s-ar fi luat aceste măsuri de suspendare a activității ar fi fost existența unor „condiții de igienă necorespunzătoare” și folosirea unor „dezinfectanți neautorizați”.

De asemenea, sursele mai spun că unele cămine pentru bătrâni nu aveau autorizații sanitare de funcționare.

Zeci de vârstnici, dar și tineri cu dizabilități internați în cele trei azile din Ilfov, au trăit ani de zile un coșmar cu complicitatea autorităților. Abia acum, după ce a izbucnit scandalul, iar opinia publică a fost oripilată de torturile la care au fost supuși bieții oameni, se caută vinovați. În dosar apare și numele Ligiei Gheorghe, apropiată și consilieră a Gabrielei Firea. Ligia Gheorghe s-a suspendat din functie. Conform documentelor ajunse in posesia anchetatorilor, aceasta ocupa o funcție de conducere în cadrul unuia dintre centre.

Conform autorităților, aproape 600 de azile pentru bătrâni au fost controlate doar în această primăvară și s-au găsit nereguli în mai bine de jumătate. Cu toate acestea, ororile din cele 3 cămine din Voluntari au continuat sub ochii mai multor autorități – centrale și locale.

Premierul Marcel Ciolacu va avea, duminică, o întâlnire de lucru cu mai mulţi miniştri şi şefi de instituţii, în urma anchetei privind cazul bătrânilor torturaţi în azile. Potrivit unui comunicat al Guvernului, la discuţii vor participa ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Adrian-Ioan Veştea, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Bogdan Despescu, precum şi reprezentanţi ai ANSVSA, ANPC şi Inspecţiei Sanitare de Stat, informează Agerpres. 

Prim-ministrul Marcel Ciolacu anunţase intenţia de a convoca întâlnirea de lucru încă de vineri, în debutul şedinţei de Guvern.

„Duminică solicit o întâlnire la Guvernul României cu ministrul de Interne, ministrul Muncii, ministrul Justiţiei, ministrul Sănătăţii şi ministrul Dezvoltării şi toţi preşedinţii de autorităţi cu atribuţii de control. Vreau cât mai urgent să redăm încrederea românilor în instituţiile statului român”, declara Marcel Ciolacu.

El a cerut, totodată, demiterea conducerii Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS) şi agenţiei judeţene din Ilfov în cazul bătrânilor torturaţi în azile.

Vreau, ca prioritate, de la toate autorităţile care au atribuţii de control, o verificare în toată ţara a tuturor acestor centre de stat sau particulare în ceea ce priveşte asistenţa pentru copii, persoane vârstnice şi persoane cu dizabilităţi”, a mai spus premierul.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *