Avertisment DNSC: Rețelele de socializare sunt atacate din nou de hackeri

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică atrage atenția asupra atacurilor cu link-uri maliţioase trimise de hackeri prin mesaje pe reţelele de socializare.

Vorbim despre o campanie de transmitere a unor astfel de mesaje-capcană cu textul „seamănă cu tine”, „apari în acest video” sau „tu eşti în videoclip”. Mesajele primite de utilizatorii români sunt în română sau engleză şi conţin de regulă un link maliţios, pe care expeditorul pretinde a fi un video sau o poză în care apare persoana căreia i-a transmis mesajul. Este doar o metodă de a stârni curiozitatea utilizatorului şi a-l determina să dea click”, au precizat experții DNSC într-o postare pe Facebook.

Specialiștii au mai notat faptul că accesarea unui astfel de link nu o să afișeze nimic pe dispozitiv, însă ți-ai putea pierde accesul pe contul de social media. De asemenea, ar mai putea să redirecţioneze utilizatorul către o pagină de phishing care arată aproape identic cu una de autentificare Facebook, dar are un domeniu complet diferit.

Foto: captură Facebook

„În cazul în care aţi făcut click pe acel link sau vedeţi că din contul dvs s-au transmis astfel de mesaje, echipa Directoratului vă recomandă să:

1. Schimbaţi imediat parola contului de Facebook şi să activaţi autentificarea în 2 paşi (2FA);

2. Vă asiguraţi că nu au fost acordate permisiuni unor aplicaţii terţe din Facebook. Pentru asta, este necesar să vă logaţi în contul de Facebook şi să navigaţi la categoria Settings & Privacy (Setări şi Confidenţialitate) şi apoi Settings (Setări). Ulterior, mergeţi către categoria Permissions (Permisiuni) şi apăsaţi pe Apps and Websites (Aplicaţii şi Site-uri), pentru a verifica la ce aplicaţii aţi oferit acces. Eliminaţi acele aplicaţii pe care le consideraţi suspecte. Apăsaţi pe aplicaţia respectivă, apoi pe butonul de Remove (Elimină) pentru a vă proteja contul de accesul neautorizat la aplicaţii terţe suspecte; Verificaţi aplicaţiilor instalate pe dispozitiv, pentru a vă asigura că nu au fost adăugate unele noi, necunoscute; Verificaţi setările de confidenţialitate, pentru a vă asigura că nu există modificări, acordând atenţie sporită aplicaţiei Facebook şi locaţiilor pe care nu le recunoaşteţi, unde contul dvs. de social media apare ca fiind logat; Scanaţi dispozitivul cu o soluţie de securitate (antivirus)”, este recomandarea experţilor în securitate cibernetică.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *