Banca Mondială propune impozitare parțială pentru pensiile speciale, altele decât ale primarilor, parlamentarilor sau militarilor. Pentru militari, România a propus „două soluții bune, pe termen lung”

Banca Mondială vine cu o soluție specială pentru pensiile speciale altele decât cele ale primarilor, parlamentarilor sau militarilor. Pe scurt, Banca Mondială spune că diversele soluții propuse de România pot avea unele inconveniente precum inegalitate între beneficiari după schimbarea legislației. Specialiștii de la Banca Mondială recomandă o impozitare a părții de necontributivitate.

Pensiile de serviciu din sectorul civil – scenarii de reformă propuse:

Nu se referă la indemnizațiile parlamentarilor și primarilor

Spre deosebire de participanții la planul de pensii militare, lucrătorii care beneficiază de pensii de serviciu public participă la sistemul general de pensii și pot primi unsupliment de la bugetul de stat.

Scenariu de reformă propus de BM

Impact preconizat (conform raportului BM)

1. Eliminarea imediată a tuturor pensiilor de serviciu sau eliminarea pensiilor de serviciu pentru toți cei care nu au acumulat încă vechimea care le dă dreptul la aceste pensii la o anumită dată. Aceeași regulă ar putea fi aplicată și celor care aveau doar un serviciu minim de pensie specială la o anumită dată.

Este foarte probabil ca o astfel de decizie să fie contestată în instanță, existând precedentul când o astfel de încercare a fost făcută imposibil de implementat prin deciziile Curții Constituționale.

Nu este clar dacă un alt efort similar ar putea avea succes. În plus, un număr mare de lucrători din aceste categorii sunt deja eligibili pentru pensionare.

2. Înghețarea tuturor pensiilor de serviciu. Această opțiune se referă la stoparea acumulării de beneficii suplimentare în viitor, fără a afecta drepturile deja câștigate.

Prin această abordare, s-ar menține beneficiile pentru actualii pensionari și pentru lucrătorii activi care întrunesc condițiile de pensionare. Cu toate acestea, pentru persoanele care la data respectivă nu întrunesc condițiile de pensionare, se elimină integral dreptul la pensie de serviciu.

3. Un nou plafon de referință pentru cei nou intrați în sistem. Din această perspectivă, toți lucrătorii nou intrați după o anumită dată ar fi eligibili pentru pensii mult mai mici față de cele aflate în plată, iar beneficiile pentru

Această abordare ar putea crea discriminare între lucrătorii aflați în situații similare. Doi lucrători în poziții identice ar putea avea dreptul la beneficii de pensie semnificativ diferite în funcție doar de data la care au fost angajați.

4. Opțiunea reformării pensiilor speciale pentru toți.

Varianta promovată de Guvern prin L4/2023

Considerându-se că eliminarea completă sau înghețarea pensiilor speciale nu este de dorit și/sau fezabilă din punct de vedere politic sau că stabilirea unei scheme de pensii diferite pentru noii intrați nu este fezabilă, atunci cea mai bună abordare ar fi reformarea pensiilor de serviciu. Pentru acest tip de reformă, este important să se acorde o atenție deosebită eforturilor anterioare de reformă și acțiunilor judecătorești, astfel încât greșelile din trecut să nu se repete.

Banca Mondială oferă României mai multe soluții privind reforma pensiilor speciale. Întregul proiect elaborat de Guvern merge în direcția corectă, arată specialiștii de la Banca Mondială care au analizat soluțiile. Cu referire la pensiile militare, Banca Mondială sesisează că ponderea lor față de pensiile obișnuite a scăzut în ultimii ani. Concret, o pensie militară era în medie de trei ori mai mare decât una obișnuită, iar în prezent a ajuns să fie de circa 2.4 ori mai mare. România a propus patru soluții pentru reforma pensiilor militare. Primele două ar puteea genera rezultate bune în timp, însă ultimele două nu sunt sustenabile, avertizează Banca Mondială:

Scenariu de reformă propus de BM

Impact preconizat (conform raportului BM)

1. Menținerea actualelor prevederi legislative – Acest scenariu ia în considerare o rată de înlocuire de 65% pentru o formulă de beneficii pentru carieră pe 25 de ani, cu o reducere (sau creștere) de 1% pentru fiecare an de serviciu sub (sau peste) ținta de 25 de ani și baza de venit de 6 luni pentru calcul a pensiilor. Include, de asemenea, indexarea anuală a prestațiilor de 2,8% în 2022, 7,8% în 2023 și inflația decalată de 2 ani, după aceea, urmând regulile actuale de indexare.

în ipoteza că salariile în economie vor crește mai mult decât inflația, este de așteptat ca adecvarea relativă a beneficiilor să scadă. În timp ce pensia medie brută astăzi reprezintă aproximativ 77% din salariul mediu peeconomie, se preconizează că acest raport va scădea la 63% până în 2030 și va scădea sub 50% până în 2037. Impactul pe termen lung al reformelor ce au vizat pensiilemilitare în trecut (în principal reducerea ratei de înlocuire la 65% și trecerea la indexarea în funcție de rata inflației) ar reduce rata beneficiilor pe termen lung la niveluri comparabile cu pensia generală sistem;

2. Perioada de referință de 12 luni

Această modificare are un impact modest asupra cheltuielilor cu pensiile și asupra nivelurilor pensiilor în comparație cu scenariul de bază. Cheltuielile totale cu pensiile sunt reduse cu cel mult 2% în perioada de simulare și rămân la niveluri similare față de valoarea de referință pe toată perioada de simulare (cu cheltuielile medii pe termen lung de 0,72% PIB).

3. Rata de înlocuire de 45%. Acest scenariu presupune o modificare a formulei, astfel încât rata țintă de înlocuire să scadă la 45% pentru o carieră de 25 de ani în sistem.

Acest scenariu ar reduce semnificativ cheltuielile cu pensiile și nivelul beneficiilor. Cheltuielile cu pensiile urmează o traiectorie descendentă mai marcată după 2027, ajungând la 0,6% din PIB până în 2047 și apropiindu-se de 0,5% din PIB până în 2070 (cu cheltuielile medii pe termen lung de 0,62% din PIB). Nivelurile relative ale beneficiilor scad mai rapid în acest scenariu, raportul beneficiilor scăzând sub 60% până în 2032 și sub 40% până în 2047.

Cu toate acestea, adecvarea beneficiului va scădea substanțial, eliminând potențial economiile de cheltuieli proiectate.

Până în 2070, rata beneficiilor va converge către cea proiectată pentru sistemul general de pensii datorită ratei de indexare mai scăzute utilizate. Acest lucru poate duce la presiuni sporite de a revizui salariile militare, de a implementa măsuri ad-hoc pentru a ține evidența între salariile din economie și pensiile militare sau de a schimba regulile de indexare – oricare dintre acestea ar putea elimina economiile proiectate.

Așadar, pe termen lung, acest scenariu nu ar duce la reducerea cheltuielilor pe termen lung. .

4. Perioada de referință la nivelul întregii cariere – Acest scenariu evaluează impactul prelungirii perioadei de referință pentru calcularea câștigurilor medii de la perioada curentă de 6 luni la o medie pe întreaga carieră.

Rezultatele acestei eventuale modificări ar fisimilare cu rezultatele menționate pentru scenariul anterior (rata de înlocuire de 45%). Ca și în scenariul precedent, cheltuielile cu pensiile scad sub 0,6% din PIB după 2047 și sub 0,5% după 2068 (cu cheltuielile medii pe termen lung de 0,61% din PIB).

De asemenea, raportul mediu al beneficiilor urmează un model foarte asemănător ca în scenariul anterior. Raportul dintre pensia militară medie și salariul mediu pe economie scade în acest scenariu sub 60% după 2029 și ajungând la 30% până în 2060, cu prestații medii puțin mai mici spre sfârșitul perioadei.

În susținerea celor de mai sus, Banca Mondială aduce următoarele argumente:

Modificările la planul de pensii militare care au avut loc în perioada 2015-2019 sunt de așteptat să aibă un impact pe termen lung, având ca rezultat scăderea treptată a cheltuielilor cu pensiile militare ca pondere din PIB și, în timp, reducerea generozității prestației în comparație. la prestaţia medie în sistemul general de pensii. În 2019, pensia medie a pensiei militare a fost de peste 3 ori mai mare decât prestația medie în sistemul general de pensii. În 2022, însă, raportul s-a redus la 2,4 ori.

„Solda e mai mică decât salariul unei femei de serviciu”

Militarii din România nu au primit  bine vestea că Banca Mondială a recomandat României o serie de măsuri prin care discrepanța dintre valoarea pensiilor românilor și cea a militarilor să fie redusă. Marius Apostol, președinte AMVVD, acuză că prin reducerea pensiilor militarilor sistemul se va destabiliza!

Să ne uităm un pic. Ce poate să vadă un militar care intră acum în muncă și vede că nu mai are stabilitate nici pe pensia lui? De cinci ani de zile se caută soluții optime să atragă tinerii în Armata Română. Noi încercăm să aducem tinerii în rândul Armatei. Din păcate, tinerii nu optează pentru Armată. E vorba de soldele militarilor, care sunt ultimele. O soldă pleacă de la 2.500 de lei, când o femeie de serviciu are salariu de minim 3.000 de lei. Pensiile sunt la nivelul din 2015. Un general are pensie peste 10.000 de lei, însă soldații nu sar de 3.000 de lei”, a spus Apostol la Antena 3.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *