Blindate 4×4 pentru România: Se întrec americanii, francezii și turcii pentru contractul de 4,6 miliarde de lei

La finalul anului trecut Guvernul României a aprobat o Hotărâre privind aprobarea circumstanțelor și a procedurii specifice aferente fazei I din cadrul Etapei I a programului de înzestrare „Autovehicule tactice blindate de tip ușor” – ATBTU. Pe scurt, România a dat startul contractului pentru achiziția de blindate 4×4 pentru Armata română.

Procedura specifică aprobată are scopul de a atribui un contract multianual având ca obiect furnizarea a 1.059 de ATBTU în 9 configurații – varianta de bază și opt tipuri de derivate, necesare înzestrării structurilor din cadrul Ministerului Apărării Naționale. Costurile estimate de achiziție a celor 1.059 autovehicule tip ATBTU sunt de aproximativ 4,58 miliarde lei fără TVA. De asemenea, fabricarea, asamblarea, integrarea, testarea și mentenanța ATBTU pe durata ciclului de viață trebuie să se realizeze la operatori economici din industria națională de apărare, care să fie în măsură să îndeplinească aceste activități și în situații de criză sau război, pentru Armata României.

DefenseRomania a analizat Hotărârea de Guvern iar în documentul oficial, la cerințe, s-a renunțat la o frază-cheie care putea să ofere o imagine destul de clară a marelui câștigător.

E vorba de: „Candidatul trebuie să depună declarații și documente justificative care să demonstreze că a livrat (…) b) cel puțin 278 produse similare ATBTU într-un interval de 12 luni”.

Clauza încadra doar compania americană Oshkosh cu JLTV. Amintim că într-un contract separat, blindatele JLTV au fost achiziționate de România și pentru Forțele pentru Operații Speciale (FOS).

În acest program 4×4, știm sigur că pe lângă americanii de la Oshkosh cu JLTV, în competiție mai intră și francezii de la Arquus cu Sherpa Light. 

În primăvara anului trecut DefenseRomania a participat în Franța la o vizită organizată de reprezentanții Arquus la facilitatea de producție de la Limoges. În discuțiile purtate francezii ne-au confirmat că propunerea lor sunt blindate Sherpa 4×4 și vor ca 70% din vehicul să fie „made in Romania”. Aceștia doresc să implementeze modelul de succes al Renault și Dacia în România.

În ceea ce îi privește pe americanii de la Oshkosh, aceștia au confirmat și ei în exclusivitate pentru DefenseRomania că vor intra în competiție cu JLTV. Ambele compaii curtează Uzina Automecanică Moreni.

În competiție nu vor fi însă doar americanii și francezii. Turcii de la Nurol Makina propun NMS 4×4, blindat pe care l-au prezentat în România și în cadrul Black Sea Defense & Aerospace anul trecut. Nurol Makina susține că a livrat deja „peste 1.500 de vehicule de luptă în aproape 20 de țări, care sprijină prin fiabilitate și performanță ridicate misiuni extrem de critice, inclusiv misiuni ale NATO și ONU. Performanța vehiculelor Nurol Makina a fost deja dovedită în condiții reale de război”.

De program sunt interesați și cei de la grupul românesc BlueSpace Technology cu un proiect nou dezvoltat – blindatul 4×4 VLAH.  Potrivit unui comunicat al companiei, emis acum un an, „produsul finit al proiectului este o mașină ușoară blindată 4×4, cu o greutate de 9 tone și cu integrare în industria națională de apărare. Este primul autovehicul blindat ce poate fi realizat integral în țară și reprezintă doar un exemplu al capabilităților și posibilităților de dezvoltare locale”.

Compania românească e asociată în proiect cu o companie din Slovacie. E greu de crezut însă că VLAH ar putea „bifa” cerințele caietului de sarcini, el nefiind livrat niciunei armate. De fapt, programul e în faza de proiect. Singura modalitate de a reuși să treacă de cerințele caietului de sarcini ar fi asocierea cu compania slovacă care să fi livrat vehicule similare. 

În orice caz, la o primă vedere, americanii de la Oshkosh cu JLTV și francezii de la Arquus cu Sherpa 4×4 sunt în pole position. Exact în această ordine.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *