Bode (MAI) RENUNȚĂ la înăsprirea pedepselor pentru ultraj și tulburarea liniștii publice
Lucian Bode (PNL), ministrul de Interne, renunță la propunerea de înăsprire a pedepselor pentru ultraj și tulburarea liniștii publice. Amintim că, în luna februarie, Lucian Bode și premierul Nicolae Ciucă, președintele PNL, au depus la Senat un proiect care modifică articole din Codul Penal, în sensul în care ultrajul și ultrajul judiciar să fie pedepsite cu închisoarea. În acest moment, ele sunt pedepsite doar cu amendă. Inițiativa lor dezgropa practic proiectul anti-proteste al cuplului Dragnea – Carmen Dan, căci oferea cadrul legal ca forțele de ordine să pună pumnul în gura manifestanților.
Nouă organizații ale societății civile au acuzat atunci PNL că vrea să restricționeze libertatea întrunirilor și dreptul la liberă exprimare. Inițiativa a înfuriat și Opoziția.
„Este foarte trist şi e încă o dovadă că acel L din PNL nu mai e acolo pentru liberalism, Partidul Naţional Laş. Cum să propui tu, partid liberal, o lege care restrânge drepturi democratice? Ne bagă pe toţi la dubă, la cazarmă?”, a susținut, la vremea respectivă, Cătălin Drulă, președintele USR. Iar colegul său, deputatul USR Claudiu Năsui, a remarcat faptul că Ciucă și Bode nu se pot abține de la a plagia nici când vine vorba de inițiative legislative.
Acum, Bode propune, printr-o serie de amendamente la modificarea Codului Penal, revenirea la forma în vigoare.
Forma în vigoare a Art. 371 Cod Penal: „Fapta persoanei care, în public, prin violenţe comise împotriva persoanelor sau bunurilor ori prin ameninţări sau atingeri grave aduse demnităţii persoanelor, tulbură ordinea şi liniştea publică se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.”
Prin amendamentele depuse marți la Comisia Juridică din Camera Deutaților, ministrul Bode propune revenirea la forma în vigoare a articolului 371 din Codul penal cu unele modificări:
(1) Fapta persoanei care, în public, prin amenințări sau atingeri grave aduse demnității persoanelor, tulbură ordinea și liniștea publică se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(2) Fapta persoanei care, în public, prin violențe comise împotriva persoanelor sau bunurilor, tulbură ordinea și liniștea publică se pedepsește cu închisoare de la 1 an la 5 ani.
(3) Dacă fapta prevăzută la alin. (2) este comisă de o persoană înarmată, care are asupra sa un obiect periculos dintre cele prevăzute la art. 372 alin. (1) sau care este însoțită de un câine considerat periculos potrivit legii, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime.