Bulgaria a furnizat în secret Ucrainei combustibil şi muniţie în primele luni de război. Motorina era produsă din ţiţei rusesc la o rafinărie Lukoil! „Am vândut arme și combustibili României și mai departe ele s-au dus la aliați”
Bulgaria, una dintre cei mai sărace ţări din UE şi mult timp percepută ca fiind pro-Moscova, a ajutat Ucraina să supravieţuiască atacului Rusiei, la începutul războiului, furnizându-i în secret cantităţi mari de motorină şi muniţie, de care avea nevoie disperată, au declarat politicienii care erau atunci la conducere la Sofia şi care au luat această decizie. Dezvăluirile lor au fost confirmate de ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, relatează The Guardian.
Fostul premir bulgar Kiril Petkov şi ministrul de finanţe Assen Vassilev au declarat că ţara lor a furnizat 30% din muniţia de calibru sovietic de care armata ucraineană a avut nevoie în timpul unei perioade cruciale de trei luni în primăvara anului trecut. De asemenea, Bulgaria a aprovizionat Ucraina uneori cu până la 40% din necesarul de motorină. Cei doi politicieni bulgari, care se află acum în opoziţie, au descris împreună cu ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, operaţiunea remarcabilă pusă la cale de micul stat balcanic, care oficial refuza toate cererile de înarmare a Ucrainei, în interviuri acordate publicaţiei germane Die Welt.
„Kiril Petkov a dat dovadă de integritate şi îi voi fi întotdeauna recunoscător pentru că şi-a folosit toată priceperea politică pentru a găsi o soluţie”, a declarat Kuleba. Liderul bulgar „a decis să fie de partea bună a istoriei şi să ne ajute să ne apărăm împotriva unui inamic mult mai puternic”, a adăugat Kuleba.
Petkov a fost nevoit să acţioneze pe ascuns, din cauza simpatiilor vădit pro-Kremlin care există în rândul multor membri ai clasei politice bulgare, inclusiv a partenerilor săi de coaliţie de atunci, socialiştii. La câteva zile după ce aşa-numita operaţiune specială a Rusiei în Ucraina a început la 24 februarie, el şi-a concediat ministrul apărării, care refuza să califice invazia drept un act de război. Între timp, sondajele au arătat că peste 70% dintre bulgari se tem să nu fie atraşi în conflict şi se opun furnizării de arme Ucrainei, în ciuda faptului că ţara lor are stocuri mari de arme şi muniţie de calibru sovietic de care Kievul are nevoie urgentă.
RUTELE TERESTRE, PRIN ROMÂNIA ŞI UNGARIA
Potrivit lui Kuleba, livrările de arme au început la mijlocul lunii aprilie, după ce a fost în vizită la Sofia (tot atunci, ministrul Kuleba a venit şi la Bucureşti – n.r.). Ucraina respinsese ofensiva iniţială a Rusiei asupra Kievului, dar era grav lipsită de provizii, multe dintre livrările occidentale fiind încă în curs de desfăşurare, iar muniţia de calibru sovietic fiindu-i extrem de necesară.
„Ştiam că Bulgaria avea cantităţi mari de muniţie, aşa că (am fost trimis să) procur materialele necesare”, a declarat Kuleba pentru Die Welt. El a spus că a fost o chestiune de „viaţă şi de moarte”, adăugând că Petkov i-a răspuns că, deşi situaţia politică internă nu era „uşoară”, va face „tot ce-i stă în putinţă”.
Sofia nu a aprovizionat Ucraina direct, dar a permis intermediarilor bulgari să vândă omologilor lor din Ucraina sau din state membre NATO şi a păstrat deschise legăturile aeriene cu Polonia şi rutele terestre prin România şi Ungaria, a declarat Petkov pentru ziarul german. Multe livrări au fost plătite în cele din urmă de SUA şi Marea Britanie, a precizat Die Welt, fără a preciza sursa acestei informaţii.
UCRAINA, APROVIZIONATĂ CU MOTORINĂ DE LA LUKOIL
Un secret şi mai mare a înconjurat exporturile de motorină, care, din nou, s-au făcut prin intermediari internaţionali. Acestea au fost deosebit de sensibile, deoarece combustibilul pe care Bulgaria îl expedia în Ucraina era produs din ţiţei rusesc, la o rafinărie de lângă Burgas, la Marea Neagră, operată de compania rusă Lukoil.
„Camioane şi cisterne mergeau în mod regulat în Ucraina prin România, iar în unele cazuri combustibilul era încărcat şi în trenuri de marfă”, a declarat Vassilev. „Bulgaria a devenit unul dintre cei mai mari furnizori de motorină pentru Ucraina”, exportând aproximativ jumătate din producţia rafinăriei Burgas, a adăugat el.
Kuleba a confirmat livrările, spunând că acestea au venit „într-un moment critic”.
CUM A RIPOSTAT MOSCOVA
Moscova a ripostat la această operaţiune cu atacuri cibernetice paralizante şi o ofensivă a serviciilor de informaţii (70 de diplomaţi ruşi au fost expulzaţi pentru spionaj între martie şi iunie anul trecut), precum şi prin oprirea livrărilor de gaze către Bulgaria, puternic dependentă, încă din 27 aprilie.
Fostul premierul Petkov a declarat că a rezolvat atunci o criză energetică iminentă aducând din SUA două tancuri petroliere cu GPL, după ce a subliniat Washingtonului că această livrare ar fi şi „un semnal politic pentru întreaga Europă că există întotdeauna căi de ieşire din dependenţa de Rusia”.
Printr-o curioasă coincidenţă, la sfârşitul lui august 2022, directorul Consiliului de Administraţie al Lukoil a murit după ce ar fi căzut de la etajul şase al spitalului din Rusia în care era internat. Ravil Maganov avea 67 de ani şi fusese decorat, în mai multe rânduri, de Putin. Presa rusă a speculat că s-ar fi sinucis, dar deja până atunci o serie de oligarhi ruşi, cândva apropiaţi de Putin, muriseră în condiţii suspecte.
Cu două luni mai înainte, în iunie, guvernul lui Kiril Petkov fusese îndepărtat de la putere, în urma unui vot de neîncredere în Parlament. În decembrie, parlamentul bulgar a votat pentru a permite în mod oficial furnizarea de arme către Ucraina. Iar de la începutul acestui an, rafinăria Lukoil este controlată în întregime din Bulgaria şi caută să importe ţiţei din alte ţări.
Petkov şi Vassilev au declarat că partidul lor anticorupţie, Continuăm Schimbarea, va lupta în continuare în alegerile generale care vor fi probabil convocate în această primăvară – al cincilea scrutin anticipat în decurs de doi ani. Indiferent de rezultatul acestora, Petkov spune că a demonstrat că o „lume fără dependenţă şi frică” de Rusia este posibilă.
Fostul premier bulgar Kiril Petkov susține că România s-a aflat pe ruta secretă a exporturilor de proiectile pentru Ucraina
Bulgaria a furnizat Ucrainei combustibil şi muniţii în secret şi prin intermediari, în cantităţi decisive pentru a putea rezista în primele luni ale agresiunii militare ruse, a confirmat fostul premier bulgar Kiril Petkov într-un interviu televizat marţi seară, transmite miercuri agenţia EFE, conform Agerpres.
„Mare parte din motorina Ucrainei, până la 40%, a venit în anumite perioade din Bulgaria. Am ajutat astfel Ucraina, pentru că fără combustibil nu putea susţine războiul”, a explicat fostul premier proeuropean, şcolit la Harvard şi care a condus guvernul de la Sofia din decembrie 2021 până în iunie 2022, când a fost demis prin moţiune de cenzură.
„În plus, deşi nu au existat exporturi directe, ci prin Polonia, România, SUA şi Regatul Unit, o mare parte din proiectilele Ucrainei sunt de producţie bulgară”, a mai spus fostul premier Kiril Petkov, lider al partidului de dreapta „Continuăm Schimbarea”.
Combustibilul trimis Ucrainei de guvernul de la Sofia a fost achiziţionat chiar de la rafinăria companiei ruse Lukoil din Bulgaria.
Bulgaria a fost considerată luni la rând singura ţară din NATO, în afară de Ungaria, care nu a oferit ajutor militar Ucrainei. Aceasta este o temă delicată în Bulgaria, ţară cu legături tradiţionale strânse cu Rusia şi unde Partidul Socialist s-a opus oricărui ajutor militar pentru Ucraina, motiv pentru care premierul Petkov l-a furnizat în secret.
Declaraţiile acestuia din urmă coincid cu un reportaj de investigaţie publicat de cotidianul conservator german ‘Die Welt’, care consideră că ajutorul militar secret al Bulgariei a contribuit major la apărarea Ucrainei în primele luni ale invaziei ruse.
Potrivit unor analişti şi experţi locali, Bulgaria a trimis Ucrainei de la începutul agresiunii ruse materiale militare în valoare de circa două miliarde de euro, finanţare în mare parte de SUA şi Regatul Unit.
„Am vândut arme și combustibili României și mai departe ele s-au dus la aliați”
Deși Bulgaria și Ungaria sunt singurele țări din NATO și UE care refuză oficial să trimită ajutor militar Ucrainei, Sofia a devenit unul dintre cei mai mari furnizori de arme pentru țara devastată de ocupația rusă. Potrivit estimărilor experților, de la începutul războiului şi până în octombrie anul trecut, Bulgaria a furnizat – prin intermediari – arme și muniție Ucrainei în valoare de cel puţin un miliard de euro, relatează Rador.
Litigii interne
Intervenția Sofiei a fost deosebit de decisivă în primăvara anului trecut, când armata de la Kiev rămăsese fără muniţie şi combustibil: a trimis provizii și a salvat Ucraina, păstrând însă secretul operațiunii pentru a nu irita frontul politic pro-Moscova. În realitate Bulgaria este dominată de o mare instabilitate politică. După două încercări eșuate, marţi, președintele bulgar Rumen Radev a încredinţat Partidului Socialist (BSP) un nou mandat de formare a guvernului. Este a treia și ultima încercare după alegerile anticipate din 2 octombrie, acesta fiind un mandat pe care, conform Constituției, șeful statului îl acordă la alegerea sa unei forțe politice.
În ultimele luni, încercările de a forma un guvern, atât ale partidului conservator GERB, câștigătorul alegerilor, cât și cele ale partidului liberal Continuăm Schimbarea (PP), a doua forță politică a țării, au eșuat. Dacă va eşua și a treia încercare, vor avea loc noi alegeri anticipate. În actualul parlament există trei forţe care se opun livrărilor de arme către Ucraina: Partidul Socialist Bulgar (BSP), partidul deschis pro-rus Vazrazhdane și, într-o măsură mai mică, partidul Ascensiunea bulgară al fostului prim-ministru interimar Stefan Ianev. Acesta din urmă a acceptat recent să trimită arme sovietice vechi, cu condiția ca țara să primească în schimb arme moderne NATO. Cu toate acestea, pentru politicieni, problema este deosebit de alunecoasă: sondajele arată că aproape 30% dintre bulgari susțin pe faţă Rusia în conflict și jumătate dintre ei au puternice sentimente pro-ruse. În plus, aproximativ 70% din populație consideră că trimiterea de arme reprezintă o intrare directă a Bulgariei în conflict.
Cu NATO și UE
Prin urmare, faptul că în timpul invaziei Sofia a avut grijă să sublinieze că nu înarmează Ucraina, este firesc. Însă o investigație a ziarului german Welt dezvăluie că aceasta nu este nimic altceva decât o cortină de fum şi prin interviuri exclusive cu ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba, cu fostul premier bulgar Kiril Petkov și ministrul său de finanțe, Assen Vassilev, publicaţia Welt a reconstituit planul cu ajutorul căruia și cu cel al intermediarilor Bulgaria a trimis Kievului provizii mari de arme, muniție și combustibil, într-un moment critic al luptei de anul trecut. Un plan în care rolul lui Kiril Petkov, premierul bulgar din momentul izbucnirii războiului şi cel al partidul său anticorupție, a fost fundamental. De când Rusia a invadat Ucraina, Petkov a adoptat o poziție neobișnuită și marcată în favoarea UE și NATO: în ciuda faptului că Bulgaria a fost dintotdeauna o țară prietenoasă cu Rusia, fostul premier l-a demis pe ministrul apărării pentru că a refuzat să numească invazia rusă ”război” şi a folosit versiunea Kremlinului (operațiune militară specială).
Cu toate acestea, în public, el a dezmințit în mod constant orice speculație potrivit căreia Bulgaria, în ciuda stocurilor considerabile de arme din epoca sovietică, ar înarma Ucraina. Din acest motiv, Sofia a fost asociată cu Ungaria lui Viktor Orbán, mult prea angajată politic faţă de Moscova pentru a sprijini Kievul. Numai că Petkov și Vassilev, acum membrii ai opoziției care caută o cale de întoarcere la putere la viitoarele alegeri, au rupt tăcerea, dezvăluind adevărata amploare a rolului Bulgariei în primăvara anului trecut. Cei doi au dezvăluit că livrările către Ucraina au fost trimise prin intermediul unor companii intermediare din Bulgaria și din străinătate care au deschis rute aeriene și terestre prin România, Ungaria și Polonia. „Estimăm că aproximativ o treime din muniția necesară armatei ucrainene în prima fază a războiului a venit din Bulgaria”, a declarat Petkov pentru Welt.