Camera de Comerț susține acțiunile MAI cu privire la expulzarea muncitorilor extracomunitari care părăsesc ilegal România
Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) susține public demersul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) care, prin structurile sale, respectiv, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră (IGPF) și Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI), a expulzat mai mulți cetățeni străini proveniți din statele extra comunitare care au intenționat să iasă ilegal din țară, în timp ce aceștia se aflau pe teritoriul României în scopul angajării.
„Acțiunea coordonată de MAI reprezintă un semnal foarte puternic pentru cei care, declarativ, vin să muncească în România, dar care, ulterior, dovedesc că au, ca unic scop, migrarea către statele din Vestul Europei. În același timp, este și un mesaj pozitiv pentru mediul de afaceri din România, aflat, după cum bine se știe, într-o căutare intensă și continuă de forță de muncă provenită din țările extra comunitare și care, nu de puține ori, se vede pus în fața unor situații critice din cauza migrării ilegale a acestor cetățeni către alte țări din Europa. Implicarea activă a IGPF și IGI în expulzarea acestor persoane care încearcă să inducă în eroare autoritățile produce un impact puternic asupra economiei românești, având în vedere faptul că piața forței de muncă calificate influențează în mod direct atragerea de investiții străine. Așadar, devine foarte importantă colaborarea instituțională între reprezentanții MAI și cei ai mediului de afaceri, în încercarea de a limita cât mai mult fenomenul migrării ilegale a forței de muncă. În egală măsură, autoritățile, alături de reprezentanți ai angajatorilor și ai agențiilor de recrutare, trebuie să găsească soluții pentru selecții serioase, dar și condiții corespunzătoare pentru lucrători extra-comunitari, inclusiv pentru integrarea socio-culturală a acestora. Concomitent sunt necesare politici publice și instrumente adecvate pentru aducerea acasă a românilor plecați la muncă în străinătate și, totodată, pentru integrarea în muncă a celor aflați în țară, dar inactivi profesional”, a declarat președintele CCIR, dl Mihai Daraban.
România devine tot mai atrăgătoare pentru muncitorii străini
România se află pe locul al 89-lea în topul celor mai atrăgătoare destinații de relocare profesională, crescând în clasament față de 2020, când se afla pe locul 92, dar sub ratingul din 2018, când atinsese poziția 78. Bucureștiul însă obține un scor mai scăzut decât cel de la nivel de țară, potrivit studiului anual realizat de Boston Consulting Group (BCG), The Network, The Stepstone Group și eJobs.ro.
Candidații care ar fi cel mai tentați să accepte o ofertă de job din România sunt cei din Pakistan, Italia, Elveția, Ungaria și Austria, urmați de cei din Tunisia, Marea Britanie, Olanda, Serbia și Irlanda.
„Întrebați care ar fi motivele pentru care ar alege România, 52% au pus pe primul loc calitatea vieții, faptul că există un mediu care e prielnic familiilor (49%), numărul și tipul de joburi scoase în piață de angajatori (47%), costul vieții (40%), spiritul ospitalier și cultura incluzivă (38%), faptul că este o țară în care s-ar simți în siguranță (34%), dar și faptul că formalitățile pentru a accesa piața muncii din România sunt mai puțin complicate decât pentru alte țări. Ne lipsesc, însă, argumente precum calitatea vieții sau existența unui sistem de sănătate în care să aibă încredere, motive care se regăsesc, totuși, în lista celor care ar vrea să emigreze, în general, nu doar în România”, explică Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul platformei de recutare.
De cealaltă parte, motivele care îi determină pe români să ia în calcul varianta de a lucra în afară sunt legate de contextul economic și de faptul că își doresc salarii mai mari, după cum susțin 85% dintre respondenți. Lista argumentelor continuă cu perspectivele mai bune de evoluție în carieră pe care cred că le-ar avea în altă țară (48%), o mai bună calitate a vieții, în general (77%), numărul și tipul joburilor scoase în piață de angajatorii străini (50%), dar și accesul la un alt mediu cultural (43%). „Cei care amână decizia de a pleca din țară sau refuză, pur și simplu, această opțiune spun că sunt ținuți aici de faptul că s-ar despărți de familie, de atașamentul pe care îl au față de casă și de teama că nu s-ar putea adapta, dar și de costurile ridicate pe care le-ar presupune o relocare. Românii se mai tem de bariera de limbă, de diferențele culturale și, pentru că suntem o nație care își dorește mai degrabă să cumpere o locuință decât să stea în chirie, sunt descurajați de faptul că le-ar fi destul de greu să facă o achiziție imobiliară”, mai spune Roxana Drăghici.
Aceste argumente trebuie corelate și cu faptul că 31% dintre candidații români care ar fi dispuși să plece în străinătate ar face acest lucru pentru o perioadă lungă de timp. Doar 8% ar viza o experiență mai scurtă, de cel mult un an.
Țările către care se îndreaptă cei mai mulți dintre candidații români sunt Germania, Marea Britanie, Spania, Italia, SUA, Franța, Olanda și Austria.
La nivel global, candidații din toate cele 185 de țări participante la studiu au așezat pe primul loc în topul preferințelor Londra, drept orașul în care și-ar dori cel mai mult să lucreze. Clasamentul continuă cu Amsterdam, Dubai, Abu Dhabi și New York.
Studiul a fost derulat în perioada octombrie-decembrie 2023 pe un eșantion de 150.000 de respondenți din 185 de țări, printre care și România.