Campania electorală pentru alegerile locale şi europarlamentare s-a încheiat. Peste 100 de infracțiuni sesizate

Campania electorală pentru alegerile locale şi europarlamentare din data de 9 iunie s-a încheiat sâmbătă, la ora 7.00. Campania în audiovizual s-a încheiat deja de vineri dimineaţă. Conform Legii alegerilor pentru Parlamentul European, continuarea campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare după încheierea oficială a acesteia constituie contravenţie şi este sancţionată cu amendă de la 1.500 lei la 4.500 lei, relatează News.ro.

Continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale prin lansarea, afişarea sau distribuirea materialelor electorale de orice tip, este sancţionată cu amendă de la 1.400 lei la 2.000 lei, în termenii Legii alegerilor locale.

În ceea ce priveşte campania în audiovizual, cu 48 de ore înainte de ziua votării sunt interzise: prezentarea de sondaje de opinie sau difuzarea de spoturi de publicitate electorală;  invitarea sau prezentarea candidaţilor în programe, comentarii privind campania electorală.

O statistică prezentată de Ministerul Afacerilor Interne la sfârşitul lunii mai, arăta că, de la debutul campaniei electorale, în 10 mai, au fost monitorizate 531 de manifestări electorale, desfăşurate în 293 localităţi din 36 judeţe şi municipiul Bucureşti. Au fost înregistrate 599 evenimente/incidente, iar în urma verificărilor au fost aplicate 187 de sancţiuni contravenţionale (102 amenzi, în valoare de 80.800 de lei şi 85 avertismente scrise) şi au fost sesizate 121 infracţiuni.

Din totalul celor 599 evenimente/incidente sesizate, 52 nu se confirmă şi 233 sunt în curs de verificare, preciza MAI la acel moment. Totodată, pentru competentă soluţionare, 116 sesizări fuseseră declinate către Autoritatea Electorală Permanentă/Biroul Electoral Central/ birourile electorale de circumscripţie judeţeană.  

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *