Canicula a afectat și rezervele de apă. Furnizorii au impus restricții în mai multe județe, oamenii își fac rezerve pentru animale

Canicula care de câteva zile ne sufocă a afectat și rezervele de apă. Pentru că oamenii și-au udat grădinile, furnizorii de apă potabilă au impus restricții. Multe localități din Alba, Maramureș, Iași și Dolj este apă doar câteva ore zi. Debitele mai multor râuri sunt în scădere, cel al fluviului Dunărea se estimează că se va reduce la sfârșitul lunii și deja a secat un lac, informează Știrile Pro Tv.

În Cricău-Alba, oamenii primesc apă doar patru ore pe zi, dimineața, apoi după-amiaza, de la ora 3 până seara la 10. Și nu pot fi folosite băile. Doar aici 2.000 de oameni sunt afectați. În tot județul Alba sunt patru comune în aceeași situație.

Societatea furnizoare a serviciilor cu alimentare cu apă potabilă a restricționat consumul de apă în comuna noastră datorită temperaturilor ridicate și a consumurilor mari de apă în această perioadă”, a spus Florin Todericu, primar Cricău.

„Datorită consumului pentru udat grădini, flori, spații verzi și așa mai departe, am ajuns să facem un program în contextul caniculei și a utilizării apei, să zicem noi, nerațional”, a transmis Gheorghe Hațegan, director tehnic SCA Apă CTTA Alba.

Conform Administrației Naționale Apele Române, cele 40 de lacuri de acumulare principale din țară sunt pline în proporție de 88%. Cu toate acestea, situația din acest an este mai bună decât cea din anul trecut.

Mai mult, apa din fântâni a scăzut în Cupșeni, din județul Maramureș, zonă care a fost și ea trecută pe lista restricțiilor impuse. O centralizare a localităților unde apa este furnizată cu porția nu a făcut-o nimeni până acum. Dolj și Iași sunt județe unde am identificat restricții.

Avem restricții instituite în localitățile Segarcea, Călărași, Sărata, Caraula și Șimnicu de Sus”, a declarat Carmen Petrean, reprezentant compania de apă Oltenia.

Institutul Național de Hidrologie a transmis că debitele a peste 15 răuri sunt în scădere. Printre acestea Someș, Criș și Jiu.

S-a impus treapta III de restricții pentru un operator de apă din județul Vaslui care se alimentează din acumularea Soleșt. A fost impusă restricție treapta I pentru folosințele piscicole ce se alimentează din acumularea Hâlceni. Lacul Amara este secat în proporție de 80 la sută”, a transmis Ana Maria Agiu, purtător de cuvânt Administrația Națională Apele Române.

La intrarea în țară, debitul Dunării s-a menținut constant în ultimele zile, dar sub media multianuală a acestei perioade, iar spre finalul lunii se estimează o scădere.

Oamenii au început să își facă reserve de apă în butoaie pentru ei și animale. De exemplu, o vacă bea în jur de 70 de litri de apă pe zi.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *