Cartelurile de droguri au luat cu asalt Europa. Semnal de alarmă tras de serviciile secrete pentru marile porturi occidentale

Printre previziunile serviciului de securitate al casei regale olandeze ar putea fi un atac terorist, un accident, poate chiar un atac al unui stat ostil. Însă în septembrie 2022, în urma ascultării unor mesaje între traficanții de droguri, a fost nevoit să includă mafia hașișului și marijuanei în lista amenințărilor. Mocro Mafia – o rețea olandeză de trafic de droguri controlată de șefii marocani – o are printre obiective pe Prințesa Amalia a Țărilor de Jos, dar și pe premierul demisionar, Mark Rute. Un an de zile mişcările Prințesei au fost foarte limitate din motive de securitate, după cum a recunoscut casa ei regală, relatează El Periodico citat de rador.

O prințesă moștenitoare sub amenințare cu moartea nu este tocmai un scenariu obișnuit.

De la asasinarea lui JF Kennedy nu a existat o asemenea mafie directă care vizează liderii unei democrații. Și nu este o problemă locală: bandele care intenționează să dea o lovitură la vârful statului olandez luptă pentru a monopoliza distribuția de marijuana și hașiș în nordul Europei… cu furnizori în Campo de Gibraltar, Huelva, Almería, Málaga. și Alicante.

Mocro Mafia nu vinde doar iarbă și rășină de canabis.

Pentru traficul său de cocaină, are legături active cu cartelurile sud-americane, atrase de controlul pe care îl au asupra portului Rotterdam. Este o comandă cucerită bazată pe eliminarea rezistenței din orașul olandez cu gloanțe… sau trimiterea de asasini pentru șefii exilați pe Costa del Sol.

Provinciile andaluze în care această rețea nordică își are importatorii este zona de acțiune specială în care, în această legislatură, Ministerul de Interne a declanșat un război antidrog pentru a recupera autoritatea statului. Pierderea controlului devenise evidentă pe 6 februarie 2018. Douăzeci de pioni ai drogurilor au atacat spitalul din La Línea de la Concepción (Cádiz) și și-au luat de acolo angajatorul, S.C.D., pe care agenții l-au prins în timpu unei descărcări de droguri pe plajă. Traficanții de droguri au intrat, au depășit poliția, au rupt cătușele cu care șeful era legat de o țeavă și l-au scos de acolo în mai puțin de zece minute.

În timpul președinției spaniole a UE, ministerele europene de Interne vor să creeze un „clește” euro-american împotriva acestei înțelegeri criminale care operează pe ambele maluri ale oceanului. Ele se pregătesc să construiască ceea ce ministrul Fernando Grande-Marlaska numește „alianța atlantică” împotriva crimei organizate.

Experiența acumulată prin stabilirea de pacte operaționale și de informații cu guvernele din Balcani și Statele Unite este utilă pentru proiect. Au vorbit despre asta la întâlnirea lor informală din Logroño pe 20 iulie.

Din acest motiv, pe 28 septembrie, la următorul consiliu JAI (miniștrii de Interne și Justiție) vor fi prezenți miniștrii a 12 țări din CLASI, Comitetul Latino-American pentru Securitate Internă, cu care Spania intenționează să promoveze o declarație comună.

Există o grabă în Spania și Țările de Jos, precum și în aproape toată Europa, pentru a se conforma agendei de obiective interne. Următoarea președinție europeană, pe care Belgia o va exercita din ianuarie, este considerată o perioadă inutilă, întrucât la jumătatea semestrului activitatea legislativă se va bloca în pregătirile pentru alegerile europene. Și apoi trebuie să prezideze Ungaria, cu unul dintre cele mai eurosceptice guverne de pe continent.

Când mafiile se războiesc între ele, indiferent cât de surzi ar fi, morții ajung să iasă la suprafață în locuri neașteptate din Europa.

Un drumeț care se plimba prin Sierra de Novelda a găsit ultimele rămășițe în urmă cu două săptămâni, niște pantofi și niște oase, ale unui marocan dispărut în orașul Aspe din Alicante. Craniul avea o gaură de glonț, împușcătura primită când, împreună cu alții din gașca sa, a jefuit cabana unor traficanți polonezi de droguri pentru a le fura un transport de droguri. Polonezii au luat cadavrul și l-au îngropat  pe munte.

„Crima organizată este una dintre principalele amenințări la adresa libertății și securității în Europa”, insistă surse din echipa ministerului de Interne. Cei aflaţi în fruntea acestui departamen au petrecut întreaga legislatură verificând că rețelele mafiote „folosesc din ce în ce mai mult corupția și infiltrarea în economia juridică”, inclusiv „dezinformarea și alte amenințări hibride”. În fața sa cea mai vizibilă, violența, există un consens european că manifestările sale cele mai grave sunt asociate, mai ales, cu traficul de droguri.

Letalitatea tot mai mare a mafiilor din Europa devine mai îngrijorătoare, având în vedere o constatare făcută acum o săptămână la Logroño de comisarul european pentru interne, Ylva Johansson: „Bătălia împotriva crimei organizate și a legăturilor acesteia cu traficul de droguri este o bătălie pe care nu am câștigat-o”, a recunoscut el, pentru a adăuga: „Devin din ce în ce mai profesioniști, mai organizați și mai violenți”.

Din întâlnirea avută acum, în timpul președinției spaniole, a reieșit că Comisia Europeană împărtășește nevoia de a consolida instrumentele polițienești ale EMPACT (Platforma Europeană Multidisciplinară împotriva Amenințărilor Criminale). „Este nevoie de o rețea pentru a învinge o altă rețea”, a rezumat Johansson. În toamnă, Europa se va lansa într-o ofensivă antidrog.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *