Cazul de la Chiajna: Tatăl care şi-a sechestrat fiica de cinci ani a fost reţinut pentru 24 de ore

Bărbatul care şi-a sechestrat fiica de cinci ani într-o locuinţă din Chiajna a fost reţinut, sâmbătă, de poliţişti pentru 24 de ore, el fiind acuzat de lipsire de libertate, ameninţare şi violenţă în familie.

La data de 6 mai, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Ilfov l-au reţinut pe bărbat, pentru 24 de ore, acesta urmând a fi prezentat procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea, cu propuneri legale. Cel în cauză este cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de lipsire de libertate, ameninţare şi violenţă în familie”, a precizează IPJ Ilfov.

Sursa citată aminteşte că un bărbat din localitatea ilfoveană Chiajna şi-a agresat joi soţia şi apoi s-a baricadat în locuinţă cu fetiţa sa, în vârstă de cinci ani. Individul avea în casă două butelii cu gaz. După 28 de ore de negocieri, bărbatul s-a predat s-a predat de bunăvoie şi a ieşit singur din casă, fiind preluat de către poliţişti.

Premierul Ciucă îi felicită pe cei implicați în gestionarea cazului de la Chiajna

Preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, i-a felicitat, vineri, pe cei implicaţi în gestionarea cazului de la Chiajna.

Mă bucur foarte mult că au reuşit să gestioneze această situaţie, să salveze cele două vieţi şi îi felicit pe toţi cei implicaţi acolo”, a spus Ciucă, la şedinţa Colegiului Director Judeţean al PNL Neamţ.

El a explicat că ministrul de Interne, Lucian Bode, a lipsit de la evenimentul PNL deoarece a rămas la Bucureşti să gestioneze cazul de la Chiajna.

Practic asta înseamnă asumare politică şi guvernamentală, să ştii să faci diferenţa în momentele în care trebuie să alegi între responsabilitatea guvernamentală şi cea politică, nu că nu ar fi la fel de importante şi una şi alta, dar ele trebuie abordate fiecare la momentul, în situaţia şi cu discernământul cuvenit”, a completat Ciucă, informează agerpres.ro.

Un bărbat din localitatea ilfoveană Chiajna şi-a agresat joi soţia şi apoi s-a baricadat în locuinţă cu fetiţa sa, în vârstă de cinci ani. După 28 de ore de negocieri, bărbatul s-a predat şi a fost preluat de către poliţişti. De asemenea, fetiţa a fost eliberată. Ambii urmează să fie evaluaţi medical.

Bode, dezvăluiri în cazul fetiței sechestrate de tată: „La negocieri a participat şi o poliţistă însărcinată”

Lucian Bode a declarat, vineri, la Digi24, că incidentul de la Chiajna nu a fost unul singular.

Am să vă spun că astăzi Poliţia Română s-a confruntat cu alte două cazuri care vizau sechestrarea de persoane – una Călăraşi, unde un copil de 2 ani a fost luat cu forţa de tată, fără acordul mamei. Minorul a fost luat de tatăl acestuia, ei fiind în proces de de stabilire a custodiei şi unul la Olt unde un adult a luat cu forţa o minoră şi a sechestrat-o în locuinţă.  Ambele cazuri au fost soluţionate cu bine de către poliţie”, a declarat Bode, precizând, însă, că negocierea de 28 de ore de la Chiajna a fost cea mai lungă din istoria de până acum a Poliţiei Române.

Întrebat dacă se constată o creştere a cazurilor de acest gen, în ultima perioadă, Bode a răspuns că zilnic sunt în teren 25.000 de poliţişti.

Nu pot să spun că este o creştere (…) dar aici într-adevăr a fost un  caz mai special”, a afirmat ministrul.

Acesta a povestit că, în cursul nopţii, bărbatul risca să devină violent şi agitat, întrucât vedea la televizor desfăşurarea de forţe din apropierea casei sale. Ministrul de Interne a arătat că, în cazul Chiajna, negociatorii au reuşit să ţină în permanenţă un dialog cu bărbatul care şi-a sechestrat copilul, chiar dacă au fost şi momente tensionate. Întrebat dacă la negocieri a participat şi o poliţistă însărcinată, Lucian Bode a confirmat acest lucru şi a ţinut să îi mulţumească acesteia.

„Da, pot să vă confirm acest lucru. Negociatorii prezenţi acolo au luat decizia astfel încât să îl determine să vorbească, să păstreze dialogul, copilul să fie în permanenţă în vizorul poliţiei pentru că noi am văzut în permanenţă fetiţa, a dus-o la geam de câteva ori, fetiţa zâmbea, nu a fost niciun moment în pericol şi  acest lucru este foarte important. Nici cei care au participat la acţiuni nu au fost în niciun moment în pericol. Nici colega noastră care, într-adevăr, aşa cum probabil presa a remarcat-o, este în activitate, este însărcinată. O felicit pe această pe această cale pe colega mea care, deşi era în această situaţie fericită pentru ea, a ales îşi facă meseria şi a făcut-o foarte bine şi ea şi toţi cei care au fost alături de ea în în această în aceste 28 de ore”, a precizat ministrul de Interne.

Lucian Bode a mai adăugat că autorităţile au fost pe punctul de a folosi forţa.

Când toate argumentele pe această componentă a negocierii se termină, evident că atunci există cealaltă variantă, varianta unui asalt, de a interveni în forţă. Am avut şi în această situaţie şi în acest caz momente în care am fost pe punctul de a lua această decizie, dar gândindu-ne în permanenţă la siguranţa fetiţei şi a celor care participă la această misiune, am ales să continuăm negocierile şi iată că bine am făcut, dar eram pregătiţi pentru a intervenit în forţă”, a mai spus Lucian Bode.

Lucian Bode, ministru de Interne și secretar general al PNL, a declarat vineri la Digi24 că polițiștii care participau la misiunea de salvare a fetiței de cinci ani sechestrate de tatăl său în locuința lor din Chiajna au avut parte de mai multe momente tensionate. Bode spune că bărbatul amenința la patru dimineața că va da drumul la gaz și va arunca casa în aer. Copila a fost salvată după 28 de ore, după intervenția avocatei bărbatului care a intrat în casă și a vorbit cu acesta.

Au fost momente, unele chiar foarte tensionate. În jurul orei patru dimineața, bărbatul amenința că dă drumul la gazul din cele trei butelii și că aruncă casa în aer. S-a liniștit și pe parcurs am adus negociatori, oameni din familia lui, soția lui, mama lui a vorbit cu el. Prietenii apropiați l-au sunat și au vorbit. Așa a ajuns de fapt și dna avocat să discute cu el. Toate aceste activități au fost coordonate de la celula de criză din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române. În această celulă de criză, timp de 28 de ore, au fost prezenți șeful Poliției Române, însoțit de cei trei adjuncți. Alături de ei, secretarul de stat responsabil de zona de ordine publică din Ministerul Afacerilor Interne, dnul Bogdan Despescu, și eu am avut onoarea să fiu parte la aceste decizii pe care structurile statului, Ministerul Afacerilor Interne și Poliția Română le-au luat astăzi, fiind în permanență alături de ei până la momentul finalizării cu succes a acestei misiuni”, a spus Lucian Bode, la Digi24.

Polițiștii spun că a fost o operațiune complexă, îngreunată de faptul că bărbatul nu a avut nicio solicitare concretă. Detalii despre negocierea cu bărbatul a dat și Bogdan Căpruci, negociator al Poliției Române. „Cred că a fost una din cele mai complexe operațiuni, a fost muncă de echipă. A fost reziliența lui de a colabora direct, se temea că i s-ar putea întâmpla ceva și reveneam, eram într-o buclă. Cu răbdare, lucrurile au progresat”, a povestit el.

„Nu a avut nicio cerință, tocmai în asta a constat dificultatea acestui caz”, a adăugat negociatorul. „A fost o componentă emoțională care s-a amplificat, apoi, în a doua parte a operațiunii, a dominat latura rațională. Comunicarea s-a desfășurat direct, față în față, negociatorul fiind afară. Am avut periodic dovada că fetița nu este în situație de risc”, a mai spus Căpruci.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *