Cerul României, survolat de avioane NATO în cadrul exercițiului Dacian Warhawk 22

Vineri seara, constănțenii au putut auzi zgomotul asurzitor al aeronavelor de luptă care se antrenau și patrulau în zona litoralului, uneori la altitudini mai mici. Evenimentul a fost însă întâmpinat cu calm pentru că populația a fost informată că, în perioada 01-04 noiembrie a.c., pe teritoriul național, s-a desfășurat exercițiul Dacian Warhawk 22, cu aeronave de tip F-16 Fighting Falcon, C-27 J Spartan, C-130 B Hercules, IAR 99 Șoim, IAK-52, IAR 316 B Alouette, IAR-330 LRM și IAR-330 Puma Socat. Conform unui comunicat al armatei, exercițiul este destinat antrenării în comun a personalului care exploatează aeronave aparținând Forțelor Aeriene Române la sol și în zbor precum și a personalului care încadrează sistemul de comandă și control în scopul dezvoltării interoperabilității în cadrul misiunilor de apărare aeriană.

Exercițiul s-a desfășurat după un scenariu ce evoluează de la simplu la complex și presupune consolidarea tacticilor, tehnicilor și procedurilor specifice misiunilor de poliție aeriană, operațiilor aeriene defensive și ofensive. Astfel, în perioada 01-04 noiembrie a.c., în cadrul exercițiului, aeronave participante execută zboruri la înălţimi mici (aproximativ 150-1.000 m faţă de sol) în spațiul aerian național. Menţionăm că aceste activităţi de zbor, planificate cu un an înainte, sunt executate în conformitate cu Planurile de Instruire în Zbor şi în concordanţă cu reglementările aeronautice în vigoare.

Statul Major al Forţelor Aeriene se preocupă constant pentru diminuarea impactului activităţilor aeronautice asupra comunităţii locale, urmărind în acelaşi timp îndeplinirea obiectivelor de pregătire a piloţilor, în conformitate cu cerinţele specifice, obiective care includ şi executarea unor antrenamente adecvate condiţiilor actuale.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *