Ciolacu, la Berlin, a cerut trupe germane permanente pe teritoriul României: „Sper să luăm deciziile cât mai rapid în acest sens!” – VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat marți, în cadrul unei conferințe de presă cu cancelarul german Olaf Scholz, că speră ca pe teritoriul României să existe trupe germane permanente, având în vedere că războiul din Ucraina se arată a fi de lungă durată.
„Cunosc decizia Germaniei de a trimite 4.000 de soldați. Sper ca în curând să avem pe teritoriul României militari permanenți. Va fi un conflict de durată, cu toții ne-am fi dorit ca acest conflict să se închidă după ofensiva Ucrainei. Datele publice poate nu sunt atât de încurajatoare, dar sunt ferm convins că lucrurile în teatrul de operații arată altfel. Cred că pe teritoriul României trebuie să existe trupe germane permanente și sper ca împreună cu dl cancelar să luăm deciziile cât mai rapid în acest și în acest demers”, a spus Marcel Ciolacu.
Premierul Ciolacu a susținut o conferință de presă la Berlin, după discuțiile cu omologul său german. Ciolacu a salutat vizita recentă a cancelarului Scholz în România, pe care a numit-o „o dovadă a prieteniei și relațiilor consolidate dintre Germania și România pe care amândoi dorim să le aprofundăm”. Cei doi lideri anunță că doresc „demararea unor discuții între cele două guverne în vederea setării unui plan de acțiune comun pe subiecte de interes strategic și a unui format de dialog permanent care să ne permită să atingem obiectivele fixate”.
„Ridicarea la nivel strategic a relațiilor noastre diplomatice reprezintă un moment important pentru cooperarea noastră bilaterală. Vom putea astfel să dezvoltăm și mai mult legăturile dintre România și Germania în toate domeniile de interes comun. Doresc să îi mulțumesc domnului Cancelar Scholz pentru sprijinul oferit acestui demers”, a declarat Ciolacu.
Pe agenda discuțiilor au fost mai multe teme importante, atât la nivel bilateral cât și la nivel european sau internațional.
„Am discutat despre cooperarea economică și despre cum putem dezvolta împreună atât zona comercială cât și componenta investițională, folosind inclusiv resursele europene. Germania este principalul partener comercial al României. Există, însă, în continuare un potențial enorm de dezvoltare între cele două țări, și am identificat noi modalități prin care putem să lucrăm împreună pentru a acoperi noi piețe. Spre exemplu, două direcții importante sunt participarea activă la procesul de reconstrucție a Ucrainei sau sprijinirea dezvoltării Republicii Moldova”, a declarat Ciolacu.
Ciolacu a reiterat susținerea deplină pentru Ucraina și a subliniat că trebuie oferit în continuare tot sprijinul necesar.
„Subliniez susținerea noastră pentru începerea, în cel mai scurt timp, a negocierilor de aderarea la Uniunea Europeană atât pentru Ucraina cât și pentru Republica Moldova. România este un actor serios, credibil și stabil pe flancul estic, și poate juca un rol activ la Marea Neagră în vederea promovării agendei noastre comune. Există premisele pentru ca România să fie un hub pe zona de energie. Avem numeroase resurse proprii, dar și proiecte pe zona de energie care o să asigure României un rol determinant în stabilitatea regiunii. Acest lucru oferă oportunități importante pentru companiile germane. Totodată, România are un potențial semnificativ pe zona de agricultură și de construcții, domenii pentru care am elaborat recent măsuri suplimentare de sprijin. Nu în ultimul rând, o componentă importantă este reprezentată de industria de apărare, unde deja am demarat o serie de proiecte comune, în coordonarea cu Uniunea Europeană și NATO”, a mai declarat Ciolacu.
Premierul a anunțat că mâine va avea discuții cu mediul de afaceri româno-german, dar și cu industria de apărare germană. Mai mult, în septembrie, urmează să se organizeze un forum de afaceri româno-german la Berlin, la care România va fi reprezentată la cel mai înalt nivel.
„Dincolo de aspectele economice, îmi face plăcere să evoc puntea de legătură dintre țările noastre, respectiv comunitatea românească din Germania și comunitatea etnicilor germani din România, care aduc o valoare adăugată inestimabilă relațiilor noastre bilaterale. Salut sprijinul oferit de Guvernul din Germania pentru românii aflați astăzi în Germania și vă asigur că executivul pe care îl reprezint lucrează îndeaproape cu toate minoritățile prezente în România, și mă bucur că în delegația noastră îl avem alături de noi pe deputatul minorității germane din Parlamentul României, domnul Ovidiu Ganț”, a mai declarat Ciolacu.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat marți, în cadrul unei conferințe de presă cu cancelarul german Olaf Scholz, că speră ca pe teritoriul României să existe trupe germane permanente, având în vedere că războiul din Ucraina se arată a fi de lungă durată. Premierul român s-a referit și la subiectul Schengen.
„În final, doresc să mulțumesc personal cancelarului german, Olaf Scholz, pentru sprijinul oferit în vederea aderării României la spațiul Schengen. Germania a demonstrat că este un prieten adevărat al României. Am discutat împreună despre cum putem trece peste acest blocaj nejustificat care afectează, în opinia noastră, direct, unitatea europeană. Contăm pe sprijinul Germaniei în vederea depășirii acestui moment”, a mai explicat Ciolacu.
Cancelarul german Olaf Scholz susține că Ucraina nu poate să fie primită în NATO atâta timp cât pe teritoriul ei se desfășoară un război.
„Într-adevăr, este un lucru care ne preocupă în contextul summitului: cum putem dezvolta alinața în viitor. Am încercat în ultimii ani să fim capabili la intervențiile noastre în afara alianței. Acum capabilitatea de apărare devine din ce în ce mai importantă. Este necesar ca relația noastră să se defășoare în viitor. După SUA, Germania are aportul cel mai mare, cu tot ce am putut noi să finanțăm în Ucraina. Când am fost vizitat de președintele Zelenski am anunțat de aici. De aceea cooperarea o să fie aprofundată. O să fondăm un consiliu comun. De aceea trebuie să vedem care e perspectiva de viitor către țările care se uită și vor să adere la NATO. În timp ce un război e în derulare nimeni nu poate adera. E important aspectul practic: sprijinul pe care îl acordăm. Ne dorim ca Ucraina să aibă succes”, a spus Olaf Scholz.
Premierul Marcel Ciolacu și cancelarul german Olaf Scholz au vorbit, după întâlnirea avută în Germania, despre aderarea României la Schengen.
„Așa cum spunea deja domnul premier, Germania susține aderarea României. Și în ceea ce îndeplinește condițiile. Este adevărat că președinția Spaniei și-a propus. Este corect ca România să devină membru al Spațiului Schengen. România și-a îndeplinit condițiile tehnice”, a precizat Olaf Scholz..
„România a îndeplinit toate condițiile. România a depășit acest moment al MCV, vreau să mulțumesc premierilor germnan și spaniol pentru susținere. Sunt ferm convins că eu, președintele, ministrul de externe o să să ne implicăm pentru această provocare. Politicile interne trebuie să rămână interne atunci când se iau decizii. Trebuie să ne ridicăm la nivelul de oameni de stat când luăm astfel de decizii”, a spus Marcel Ciolacu.