CNSU a aprobat Planul Naţional de Răspuns la Situaţii de Urgenţă Nucleară sau Radiologică

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, convocat de premierul Nicolae Ciucă, marţi, în sistem hibrid, a aprobat Planul Naţional de Răspuns la Situaţii de Urgenţă Nucleară sau Radiologică (PNRSUNR). Potrivit unui comunicat al Guvernului, Hotărârea CNSU adoptată pentru aprobarea Planului ţine cont de rezultatele evaluărilor exerciţiilor desfăşurate în baza programărilor la nivel naţional privind testarea Planului de protecţie şi intervenţie în caz de accident nuclear sau urgenţă radiologică, elaborat în anul 2009.

Planul aprobat astăzi este corelat cu Regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă specifice riscului nuclear sau radiologic, aprobat prin Ordinul ministrului afacerilor interne şi al preşedintelui CNCAN nr. 61/113/2018 şi ţine cont de aspectele operaţionale aprobate în Concepţia Naţională de Răspuns la Urgenţe Radiologice/ Nucleare”, se arată în comunicat.

Guvernul reaminteşte faptul că, prin Hotărârea nr. 557/2016 privind managementul tipurilor de risc, sunt finalizate 5 concepţii de răspuns în caz de cutremure, epidemii, inundaţii, accident nuclear şi/sau radiologic şi incendii de pădure.

„Aceste concepţii naţionale de răspuns au rol în asigurarea conducerii şi intervenţiei operative în cadrul acţiunilor de răspuns şi implicit asigură o bună coordonare în vederea diminuării efectelor produse de categoriile de risc cu impact asupra comunităţilor”, conform comunicatului.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *