Codul aerian a fost modificat: Toate tipurile de zboruri ale NATO, exceptate de la plata tarifelor în România

Zborurile militare ale statelor membre NATO sunt exceptate de la plata tarifelor pentru servicii de navigaţie sau aeroportuare, fără a mai fi necesară încheierea unor acorduri/tratate bilaterale sau multilaterale, potrivit unui proiect de lege adoptat, miercuri, de Camera Deputaţilor.

Deputaţii au adoptat, cu majoritate de voturi, proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.17/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr.21/2020 – Codul aerian. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr. 21/2020, intervenţiile legislative vizând, în principal, exceptarea de la plata tarifelor pentru servicii de navigaţie aeriană şi a tarifelor aeroportuare de pasager, securitate, dezvoltare, tranzit, transfer, aterizare, staţionare şi iluminat a zborurilor militare efectuate de aeronavele unui stat membru al NATO, fără a mai fi necesară încheierea unor acorduri/tratate bilaterale sau multilaterale în acest sens între România şi statele membre ale Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord.

De asemenea, se propune introducerea unor dispoziţii prin care să fie acoperite situaţiile în care anumite zboruri vor face obiectul scutirii de la plata tarifelor pentru servicii de navigaţie aeriană sau aeroportuare, în baza unor tratate la care România este parte. În acest fel, se creează cadrul legal pentru respectarea unor viitoare angajamente pe care România şi le-ar putea asuma prin tratate internaţionale, în ceea ce priveşte scutirea unor categorii de zboruri de la plata tarifelor pentru servicii de navigaţie sau a celor aeroportuare.

Proiectul a fost adoptat de Senat, Camera Deputaţilor fiind decizională.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *