Conducerea MApN, în discuții cu președintele Comitetului Militar NATO: „Alianța rămâne pentru România pilonul de bază al politicii noastre de securitate”

Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord rămâne pentru România pilonul de bază al politicii noastre de securitate, a declarat, miercuri, şeful Statului Major al Apărării, Daniel Petrescu, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu preşedintele Comitetului Militar al NATO, amiralul Robert Bauer. Petrescu a spus că amiralul Bauer „păşeşte pe un teritoriu cu o populaţie care are un profund sentiment de apartenenţă la spaţiul euroatlantic”. În contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, „acest sentiment al apartenenţei este mai important ca oricând”, a arătat el.

Am crescut capacitatea defensivă a scutului NATO în România”, a afirmat şeful SMAp. De asemenea, a adăugat că în prezent există în România peste 30 programe de înzestrare ale Apărării, una dintre priorităţi fiind înzestrarea capabilităţilor pentru forţele navale.

La rândul său, Robert Bauer a spus că România şi-a demonstrat dedicarea „din prima zi în care a aderat la Alianţă”. „Aţi dovedit că înţelegeţi adevărata valoare a apărării colective”, a punctat şeful Comitetului Militar al NATO.

Trebuie să continuăm să susţinem Ucraina atât cât este nevoie”, a susţinut înaltul oficial NATO, adăugând că, dacă Rusia va înfrânge Ucraina, „nu se va opri”.

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, şi şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, se vor întâlni, miercuri, la sediul MApN, cu preşedintele Comitetului Militar al NATO, amiralul Rob Bauer, în cadrul vizitei pe care înaltul oficial aliat o face în România. Potrivit Ministerului Apărării, vizita amiralului Rob Bauer are loc în perioada 11-14 aprilie.

Sunt planificate discuţii privind situaţia de securitate din regiunea Mării Negre, dinamica implementării măsurilor aliate de descurajare şi apărare a spaţiului euro-atlantic, operaţiile şi misiunile NATO, precum şi evenimentele majore de instruire din acest an”, a transmis MAPN.

După întrevederi, şeful Statului Major al Apărării şi preşedintele Comitetului Militar al NATO vor susţine o conferinţă de presă.

Comitetul Militar al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord, constituit din şefii Apărării din statele aliate, are rolul de a furniza recomandări Consiliului Nord-Atlantic privind modalităţile în care NATO poate răspunde la provocările globale de securitate. Pe durata unui an, reuniunile la nivelul şefilor apărării se desfăşoară de două ori la sediul NATO din Bruxelles şi o dată într-o ţară membră a Alianţei. Activitatea de rutină este efectuată de Reprezentanţii Militari naţionali, prezenţi permanent la comandamentul NATO din Bruxelles. Preşedintele Comitetului Militar este principalul consilier militar al Secretarului General al NATO şi principalul comunicator al Alianţei în problematică 25 militară.

Din iunie 2021, funcţia de preşedinte al Comitetului Militar este deţinută de amiralul Rob Bauer.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *