Contradicție între forțele armate ucrainene, moldovenești și românești privind rachete Kalibr trase de ruși din Marea Neagră. Tîlvăr (MApN): „Rachetele rusești NU au survolat teritoriul României”
Ministrul Apărării Angel Tîlvăr a clarificat vineri informațiile potrivit cărora o rachetă rusească ar fi survolat spațiul aerian al României. „Nu există niciun motiv de îngrijorare (…) La acest moment nu se confirmă nimic din ce s-a spus că ar fi survolat teritoriul României”, a spus Angel Tâlvăr.
Sistemul de supraveghere aeriană al Forțelor Aeriene Române a detectat vineri, 10 februarie, o țintă aeriană lansată din Marea Neagră de pe o navă a Federației Ruse, din apropierea Peninsulei Crimeea, cel mai probabil o rachetă de croazieră, care a evoluat în spațiul aerian al Ucrainei, Republicii Moldova și a reintrat în spațiul aerian ucrainean fără să intersecteze, în niciun moment, spațiul aerian al României. Cel mai apropiat punct al traiectoriei țintei de spațiul aerian al României a fost înregistrat de sistemele radar la aproximativ 35 kilometri Nord-Est de graniță.
Autoritățile române au aplicat toate procedurile standard de la momentul detectării lansării țintei și până la clarificarea completă a acestei situații. În plus, la ora 10.38, două aeronave MiG-21 LanceR ale Forțelor Aeriene Române din serviciul de luptă Poliție Aeriană sub comandă NATO, care se aflau în acea perioadă într-un zbor de exercițiu, au fost redirecționate către zona de Nord a României pentru a suplimenta opțiunile de reacție. După aproximativ două minute situația a fost clarificată, iar cele două aeronave și-au reluat misiunea inițială.
Comandantul Armatei Ucrainene a anunțat că două rachete rusești ar fi traversat, în această dimineață, spațiul aerian al României. Şeful Forţelor Armate ucrainene Valeri Zalujni susţine că două rachete ruseşti Kalibr au trecut frontiera de stat a Ucrainei cu R. Moldova şi că au survolat teritoriul României, afirmaţie respinsă însă de Ministerul Apărării de la Bucureşti.
Ce spune Moldova
Ministerul Apărării de la Chişinău a admis că o rachetă a traversat spaţiul aerian al Republicii Moldova, deasupra localităţii Mocra din regiunea transnistreană şi, ulterior, deasupra localităţii Cosăuţi din raionul Soroca, cu direcţia spre Ucraina. Şeful diplomaţiei Republicii Moldova, Nicu Popescu, a dispus convocarea de urgenţă a ambasadorului Federaţiei Ruse la Chişinău, Oleg Vasneţov.
Conform agora.md, Ministerul Apărării de la Chişinău, confirmă survolarea spaţiului aerian de către o rachetă. „Structurile responsabile din cadrul instituţiei au detectat, la ora 10:18, o rachetă, care a traversat spaţiul aerian al R. Moldova, deasupra localităţii Mocra din regiunea transnistreană şi, ulterior, deasupra localităţii Cosauţi din raionul Soroca, cu direcţia spre Ucraina”, a transmis insituţia. De asemenea, şeful diplomaţiei Republicii Moldova, Nicu Popescu, a dispus convocarea de urgenţă la MAEIE a ambasadorului Federaţiei Ruse la Chişinău, Oleg Vasneţov, pentru a indica părţii ruse încălcarea „inacceptabilă a spaţiului aerian prin survolarea teritoriului suveran al Republicii Moldova a unei rachete ruseşti în cursul zilei de astăzi”, mai relatează agora.md.
Ce spune Ucraina
Potrivit comandantului-şef al Forţelor Armate al Ucrainei, Valeri Zalujni, două rachete au traversat spaţiile aeriene ale Republicii Moldova şi României, în jurul orei 10:30 şi apoi au reintrat pe teritoriul ucrainean la punctul de trecere a frontierei dintre cele trei ţări. Rachetele ar fi fost lansate din Marea Neagră. „Astăzi (vineri), la ora (locală) 10.18 (şi ora României), două rachete de croazieră (de tip) Kalibr au trecut frontiera de stat a Ucrainei cu Republica Moldova. Către ora (locală) 10.33 (şi ora României), aceste rachete au traversat spaţiul aerian românesc”, a declarat Zalujni, citat de agenţia ucraineană de ştiri Intefax Ukraine. „După asta, ele au reintrat în spaţiul aerian al Ucrainei la punctul de intersecţie al frontierelor acestor trei state”,. precizează el. „Rachetele au fost lansate de la marea Neagră”, a precizat Zalujni în acest mesaj postat vineri pe Telegram.
Ce spune România
„Informaţiile privitoare la o rachetă rusească ce ar fi survolat spaţiul aerian al României nu se confirmă. Vom reveni în scurt timp cu informaţii oficiale cu privire la această situaţie”, a transmis MApN.
„Stimați jurnaliști, informațiile privitoare la o rachetă rusească ce ar fi survolat spațiul aerian al României nu se confirmă. Vom reveni în scurt timp cu informații oficiale cu privire la această situație. Vă adresăm rugămintea de a nu difuza în spațiul public informații neverificate pe acest subiect”, a transmis Constantin Spînu, purtătorul de cuvânt al MApN.
Ulterior, MApN a revenit cu următoarea precizare: „Sistemul de supraveghere aeriană al Forțelor Aeriene Române a detectat vineri, 10 februarie, o țintă aeriană lansată din Marea Neagră de pe o navă a Federației Ruse, din apropierea Peninsulei Crimeea, cel mai probabil o rachetă de croazieră, care a evoluat în spațiul aerian al Ucrainei, Republicii Moldova și a reintrat în spațiul aerian ucrainean fără să intersecteze, în niciun moment, spațiul aerian al României. Cel mai apropiat punct al traiectoriei țintei de spațiul aerian al României a fost înregistrat de sistemele radar la aproximativ 35 kilometri Nord-Est de graniță. Autoritățile române au aplicat toate procedurile standard de la momentul detectării lansării țintei și până la clarificarea completă a acestei situații. În plus, la ora 10.38, două aeronave MiG-21 LanceR ale Forțelor Aeriene Române din serviciul de luptă Poliție Aeriană sub comandă NATO, care se aflau în acea perioadă într-un zbor de exercițiu, au fost redirecționate către zona de Nord a României pentru a suplimenta opțiunile de reacție. După aproximativ două minute situația a fost clarificată, iar cele două aeronave și-au reluat misiunea inițială.Forțele Aeriene Române monitorizează permanent, în cooperare cu forțele Aliate, spațiul aerian național și zona din proximitate”.
MApN:
Sistemul de supraveghere aeriană al Forțelor Aeriene Române a detectat vineri, 10 februarie, o țintă aeriană lansată din Marea Neagră de pe o navă a Federației Ruse, din apropierea Peninsulei Crimeea, cel mai probabil o rachetă de croazieră, care a evoluat în spațiul aerian al Ucrainei, Republicii Moldova și a reintrat în spațiul aerian ucrainean fără să intersecteze, în niciun moment, spațiul aerian al României.
Cel mai apropiat punct al traiectoriei țintei de spațiul aerian al României a fost înregistrat de sistemele radar la aproximativ 35 kilometri Nord-Est de graniță.
Autoritățile române au aplicat toate procedurile standard de la momentul detectării lansării țintei și până la clarificarea completă a acestei situații. În plus, la ora 10.38, două aeronave MiG-21 LanceR ale Forțelor Aeriene Române din serviciul de luptă Poliție Aeriană sub comandă NATO, care se aflau în acea perioadă într-un zbor de exercițiu, au fost redirecționate către zona de Nord a României pentru a suplimenta opțiunile de reacție. După aproximativ două minute situația a fost clarificată, iar cele două aeronave și-au reluat misiunea inițială.
Forțele Aeriene Române monitorizează permanent, în cooperare cu forțele Aliate, spațiul aerian național și zona din proximitate.