Controale în Centrul vechi al Capitalei în restaurante și în săli de jocuri. Amenzi de peste 240.000 de lei
Inspectorii de muncă au făcut controale fulger, noaptea trecută, în restaurantele și sălile de jocuri de noroc din Centrul Vechi al Bucureștiului. S-au aplicat amenzi usturătoare în valoare de 241.500 de lei.
Inspecția Muncii împreună cu Inspectoratul Teritorial de Muncă București, alături de reprezentanți ai Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București, Inspectoratului pentru Situații de Urgență București – Ilfov, Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și ai Agenției Naționale de Administrare Fiscală, a efectuat noaptea trecută o acțiune de control în Centrul Vechi al Capitalei, pentru prevenirea si combaterea încălcării legislației incidente și sancționării faptelor de natură contravențională.
„În urma controalelor efectuate inspectorii de muncă au descoperit 13 lucrători prestând muncă nedeclarată, (din care 11 fără contract de munca și două prestând activitate peste durata timpului de munca prevăzută în contractul de muncă cu timp parțial) și au aplicat amenzi in valoare de 241.500 lei”, se arată într-un comunicat comun al Inspecției Muncii și Ministerului Muncii, postat pe paginile de Facebook ale celor două instituții.
Inspectorii au identificat, într-un restaurant, cinci persoane organizate aparent ca o „formație artistică”.
„Au declarat că nu au nicio relație contractuală cu unitatea comercială respectivă ci cântă… doar pentru bacșiș(!). Urmează ca, după prezentarea documentației de către angajatorii la care controlul nu a fost finalizat pe loc, să fie verificate și alte aspecte care țin de aplicarea legislației în domeniul relațiilor de muncă”, a mai precizat Inspecția Muncii, în aceeași postare.
Acțiunea se înscrie pe linia combaterii fenomenului muncii nedeclarate.
„Având în vedere contextual actual, în care incidența muncii nedeclarate tinde să capete noi forme de manifestare și să se extindă în tot mai multe sectoare de activitate, ne străduim ca, prin toate mijloacele legale pe care le avem la dispoziţie, însemnând campanii de control permanente, în cât mai multe domenii de activitate şi sancţionarea riguroasă a cazurilor depistate, dar şi campanii de informare şi de conştientizare a angajatorilor şi a angajaţilor în privinţa riscurilor la care se expun, să descurajăm această practică nocivă, cu consecinţe sociale şi economice foarte grave”, a declarat Mihai Nicolae Ucă, inspector general de stat adjunct, într-un comunicat al Inspecţiei Muncii, potrivit adevarul.ro.