Controale la sânge: ANPIS anunță că 99 de centre sociale suspendate! Aproape 50 de dosare penale deschise după controalele la centrele de bătrâni

Un număr de 99 de centre sociale au fost suspendate/închise, în urma verificărilor efectuate în perioada 10-19 iulie 2023 de echipe mixte de control. Conform datelor ANPIS, cele mai multe centre au fost suspendate/închise în municipiul Bucureşti, 44, respectiv 11 în sectorul 1, nouă în sectorul 3, opt în sectorul 2, şapte în sectorul 6, şase în sectorul 5 şi trei în sectorul 4, şi în judeţul Giurgiu – 21.De asemenea, în perioada menţionată, au fost închise/suspendate nouă servicii sociale în judeţul Ilfov, trei în Maramureş, câte două în judeţele Arad, Gorj, Satu Mare, Ialomiţa, Iaşi şi Constanţa şi câte unul în Mureş, Neamţ, Vâlcea, Olt, Brăila, Călăraşi, Tulcea, Teleorman, Argeş şi Cluj.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a anunţat că 47 de dosare penale au fost deschise de către organele de anchetă în urma controalelor efectuate în centrele de asistenţă socială pentru vârstnici, copii şi persoane cu dizabilităţi. El a prezentat datele furnizate de către Ministerul Afacerilor Interne, în urma acestor controale.

„Aceste verificări sunt încheiate aproape în proporţie de 100%. Mai precis – peste 97%. În 40 de judeţe controalele au fost încheiate. Au rămas deschise Bucureştiul şi judeţul Ilfov. S-au luat mai multe măsuri de suspendare, retragere a autorizaţiei sau de închidere efectivă a acestor centre şi există deja 47 de dosare penale deschise de organele de anchetă în aceste cazuri”, a precizat el, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria, informează Agerpres.

Premierul Marcel Ciolacu a precizat joi dimineaţă că în urma controalelor efectuate la nivel naţional au fost identificate probleme grave în activitatea unor centre pentru persoane vârstnice, copii şi persoane cu dizabilităţi din judeţele: Arad, Giurgiu, Constanţa, Maramureş, Hunedoara, Teleorman, Vrancea şi în Bucureşti, „mai ales” în Sectorul 1. Marcel Ciolacu i-a cerut noului ministru al Muncii suspendarea din funcţie a şefilor Agenţiilor Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială din cele şapte judeţe, precum şi din municipiul Bucureşti. De asemenea, a solicitat schimbarea din funcţie a conducerii direcţiilor de asistenţă socială din aceste judeţe, precum şi suspendarea din funcţie a şefului Inspecţiei Muncii. Din cele peste 59.000 de persoane rezidente în centrele investigate, 627 au fost relocate, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin.

Întrebat ce s-a întâmplat cu persoane vârstnice scoase din azilele investigate, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin a spus că din 59.071 de persoane rezidente în centrele investigate, 627 au fost relocate. De asemenea, Constantin a mai spus că din cele 51 de centre neautorizate găsite, 543 de persoane au fost relocate: „Aici am și o detaliere: 125 au avut nevoie de spitalizare, 234 de persaone au fost duse în alte centre pentru continuarea îngrijirilor și 184 de persoane au fost preluate de aparținători acasă, pentru că au avut această posibilitate”.

E un proces în plină desfășurare, care ne-a luat pe toți prin surprindere și ne-a șocat și se iau toate măsurile care se pot lua în această clipă: fie mutarea în centre care au condiții suficiente pentru a-i trata pe acești oameni care au nevoie de asistență sau chiar internarea, acolo unde e nevoie de intervenție sau asistență medicală. Totul este în derulare și, de asemenea, așa cum a spus și premierul, se dorește nu doar corectarea situației de fapt, ci îmbunătățirea întregului sistem. Este un proces care s-a declanșat și care trebuie dus la un bun sfârșit”, a spus Mihai Constantin.

Potrivit acestuia, Ministerul Muncii a suferit modificări în timpul acestei crize și este în pregătire un pachet de modificări legislative pentru a schimba ecosistemul asistenței sociale. Constantin a mai spus că aproximativ 110 centre au fost suspendate.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *