Convorbiri bilaterale, la Bruxelles, între miniștrii român și spaniol ai Apărării

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut marți, 14 februarie, la Bruxelles, o întrevedere bilaterală cu omologul spaniol, Margarita Robles Fernández, în marja Reuniunii miniștrilor apărării din statele membre ale NATO. Cu acest prilej, cei doi oficiali au purtat discuții referitoare la situația de securitate din zona Mării Negre, marcată de agresiunea în desfășurare a Rusiei în Ucraina, și la prioritățile și oportunitățile care vizează dezvoltarea parteneriatului strategic și practic NATO-UE în sprijinul securității euro-atlantice.

În context, ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a apreciat excelenta colaborare între militarii români și spanioli și a mulțumit ministrului Robles Fernández pentru modul în care Forțele Aeriene spaniole execută, în România, misiuni de Poliție Aeriană Întărită și misiuni în cadrul conceptului Vigilență Aeriană Întărită sub comandă NATO.

Miniștrii român și spaniol ai apărării au fost de acord asupra importanței implementării în totalitate și la termenele stabilite a deciziilor Summit-ului NATO de la Madrid din perspectiva adaptării posturii de descurajare și apărare și întăririi prezenței aliate pe flancul estic, inclusiv în România. De asemenea, cei doi oficiali au subliniat necesitatea asigurării unei agende substanțiale a Summit-ului de la Vilnius, care va avea loc în luna iunie a acestui an, atât domeniul posturii colective de descurajare și apărare, în cel al operaționalizării Conceptului Strategic al NATO, precum și în acordarea de sprijin Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei.

În încheierea discuțiilor, oficialul român a evidențiat necesitatea unei contribuții consistente a aliaților în asigurarea eficienței și credibilității posturii colective de apărare pe flancul estic, care va contribui la asigurarea securității colective în regiunea Mării Negre și la descurajarea Rusiei.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *