Cum au învins câțiva militari americani un robot de luptă într-un exercițiu tactic

O echipă de pușcași marini americani a folosit o tactică din jocul Metal Gear pentru a învinge un robot militar avansat. În jocurile online, jucătorii au posibilitatea să se ascundă de inamici în cutii de carton iar strategia banală a fost preluată și aplicată cu succes de soldații reali într-un scenariu de exercițiu real.

Un editor specializat în apărare de la The Economist, Shashank Joshi, a publicat câteva pasaje dintr-o carte viitoare scrisă de Paul Scharre despre folosirea inteligenței artificiale în domeniul militar în care autorul relatează o întâmplare cu un grup de pușcași marini americani, folosiți pentru a îmbunătăți abilitățile de detecție a oamenilor ale unui robot – relatează Go4games. Astfel, timp de câteva zile, opt soldați s-au mișcat în jurul robotului, care a colectat date folosite pentru îmbunătățirea algoritmului. Apoi, acestora li s-a cerut să păcălească robotul în loc să îl ajute.

Cei opt au dus robotul în mijlocul unei sens giratoriu și au inventat un joc: cel care reușea să se apropie cel mai repede de el de la distanță, fără să fie detectat, câștiga. Algoritmul amintit a fost învins de mai multe ori, prin diverse metode care mai de care mai inventive: un pușcaș marin s-a ascuns în spatele unui cărucior pentru cumpărături cu care s-a apropiat încet, altul s-a prefăcut că este un copac iar doi soldați s-au ascuns într-o cutie mare de carton, exact ca în Metal Gear.

Pregătirea robotului de către militarii americani pentru lupte reale pare destul de distractivă: „Îi puteai auzi chicotind tot timpul”, a relatat un martor.

Algoritmul robotului a eșuatpentru că a fost instruit să detecteze mișcări umane, distincte de la cele ale obiectelor care se mișcau încet. Eșecul dă speranțe celor care se tem că roboții ar putea înlocui curând oamenii în toate meseriile, mai ales că nici „jurnaliștii” inteligenței artificiale nu se descurcă încă prea bine, conchide site-ul citat.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *