DIICOT a descins în București și alte patru județe: Mai multe bănci, păcălite să dea credite de milioane de lei. Banii, folosiți la pariuri sportive

Anchetatorii au făcut 15 percheziţii în mai multe judeţe, la o grupare suspectată de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în dauna unor unităţi bancare. Suspecţii au folosit persoane de condiţie modestă care au fost de acord să figureze ca administratori ai unor firme în numele cărora au solicitat credite bancare. Prejudiciul depăşeşte 3 milioane de lei.

La data de 15 februarie 2023, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti – S.C.F.T.S.B., împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, au pus în aplicare 15 mandate de percheziţie domiciliară, în municipiul Bucureşti şi în judeţele Buzău, Mehedinţi, Vâlcea şi Ialomiţa, într-o cauză în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, transmiterea fictivă a părţilor sociale deţinute într-o societate comercială, în scopul săvârşirii unei infracţiuni şi spălare de bani”, au transmis, joi, DIICOT şi IGPR.

Sursele citate au precizat că, începând cu anul 2021, ar fi fost constituit un grup infracţional organizat specializat în comiterea infracţiunii de înşelăciune (în special în dauna unităţilor bancare).

Potrivit anchetatorilor, mecanismul infracţional ar fi constat în parcurgerea următoarelor etape:

– identificarea unor cetăţeni de condiţie modestă care să accepte să figureze asociaţi/administratori în cadrul persoanelor juridice controlate de membrii grupului infracţional, prin preluarea scriptică a părţilor sociale ale acestor societăţi;

– determinarea persoanelor fizice astfel identificate să solicite unităţilor bancare acordarea de credite/finanţări (în vederea finanţării capitalului de lucru) pentru persoanele juridice pe care le administrau în drept, prin folosirea de mijloace frauduloase – înscrisuri false/plăsmuite;

– efectuarea demersurilor necesare în vederea negocierii şi obţinerii finanţărilor;

– însoţirea la unităţile bancare a persoanelor care figurau în calitate de administratori statutari ai persoanelor juridice care solicitau creditele în vederea depunerii înscrisurilor necesare;

– pretinderea calităţii de administrator la unele dintre persoanele juridice utilizate în activitatea infracţională;

– medierea/păstrarea legăturii cu funcţionarii bancari în vederea înregistrării/completării/aprobării cererilor de creditare.

Membrii grupului infracţional ar fi indus în eroare/ar fi încercat inducerea în eroare, prin prezentarea ca adevărate a unor fapte mincinoase şi prin utilizarea de înscrisuri false/plăsmuite, mai multe instituţii bancare şi alte persoane juridice. Activităţile au fost desfăşurate în vederea obţinerii finanţărilor (pretins necesare pentru finanţarea capitalului de lucru şi activităţii curente) şi încheierii unor contracte de achiziţie bunuri/prestări servicii”, au mai transmis anchetatorii.

Banii, folosiți la pariuri

În această modalitate, membrii grupului infracţional organizat ar fi obţinut 3,1 milioane de lei, parte din activităţile infracţionale rămânând în faza tentativei.

După obţinerea creditelor, sumele de bani ar fi fost transferate în contul altor persoane juridice diferite de societatea căreia îi era acordat creditul, pentru a crea aparenţa unor relaţii comerciale între societăţi şi a justifica o activitate comercială aparent licită şi pentru a facilita însuşirea acestor sume de bani de către membrii grupului infracţional. Potrivit anchetatorilor, sumele de bani ar fi fost ulterior transferate în conturile personale şi apoi retrase de la ATM, fiind utilizate în interes personal (alimentare cont de utilizator platforma de pariuri online, achiziţii de bunuri) şi pentru a facilita săvârşirea altor infracţiuni de înşelăciune (ar fi fost efectuate plăţi parţiale/avansuri aferente unor contracte încheiate cu diverse persoane juridice, care au fost la rândul lor induse în eroare).

În urma percheziţiilor domiciliare, au fost identificate şi ridicate numeroase înscrisuri cu valoare probatorie, mai multe ştampile ale unor societăţi comerciale folosite în activitatea infracţională, 14 telefoane mobile, 2 laptopuri, 6 spaţii de stocare a datelor, mai multe carduri bancare. În plus, au fost ridicate în vederea indisponibilizării 3 autoturisme de lux.

La sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală vor fi duse, în vederea audierii, 12 persoane despre care există suspiciunea că sunt implicate în desfăşurarea activităţilor infracţionale.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *