DIICOT și-a suspendat activitatea pe fondul protestului din Justiție. DNA: „Se vor crea disfuncții și inechități fără precedent în sistemul judiciar prin modificările arbitrare ale condițiilor de pensionare”

Surse judiciare susțin că urmare adunării generale a procurorilor de la Direcția Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, DIICOT, s-ar fi stabilit suspendarea activității pe fondul discuțiilor legate de modificările privind pensiile. Potrivit acestora este foarte probabil ca doar spețele de urgență să fie instrumentate de către anchetatorii DIICOT în perioada următoare.

Și la Direcția Națională  Anticorupție ar fi fost adunare generală a procurorilor, însă această structură ar fi stabilit continuarea activității. Mai precis, transmit sursele arătate la DNA continuă activitatea în sensul combaterii corupției la nivel înalt și procurorii au votat pentru continuarea instrumentării cauzelor de mare corupție pe fondul importanței majore a acestor dosare.

În cadrul dezbaterilor de marți din cadrul adunării generale s-ar fi atras atenția asupra faptului că proiectul de lege nu a avut un studiu prealabil de impact, procedura legislativă desfășurându-se fără o consultare efectivă și reală a sistemului judiciar sau cu o dezbatere aprofundată.

DNA atrage atenția printr-un comunicat oficial de marți că s-ar putea crea disfuncții și inechități fără precedent în sistemul judiciar prin modificările arbitrare ale condițiilor de pensionare a procurorilor și judecătorilor, ce vor să se aducă prin proiectul de lege privind pensiile de serviciu ale magistraților.

În urma ședinței de ieri 26.06.2023 de la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, la care au participat Procurorul general al României, membri ai Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, procurorii-șefi ai Direcției Naționale Anticorupție și Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, procurorii generali ai parchetelor de pe lângă curțile de apel, și în sistem videoconferință, prim-procurorii parchetelor de pe lângă tribunale privind stadiul discuțiilor purtate cu reprezentanții celorlalte autorități ale statului în legătură cu proiectul de lege privind pensiile de serviciu ale magistraților, a fost convocată pentru data de 27.06.2023 Adunarea generală a procurorilor din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, de către procurorul-șef Direcție, transmite DNA.

În cadrul adunării au fost supuse discuțiilor concluziile ședinței din data de 26.06.2023 de la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și s-a decis în unanimitate să reiterăm faptul că proiectul de lege privind pensiile de serviciu ale magistraților, prin modificările arbitrare ale condițiilor de pensionare a procurorilor și judecătorilor, este de natură să creeze disfuncții și inechități fără precedent în sistemul judiciar. Aceste efecte se vor produce în contextul subdimensionării schemelor de personal raportat la volumul de activitate, lipsei cronice a resurselor umane și a unor condiții adecvate desfășurării activității de urmărire penală.

Atragem încă o dată atenția că proiectul de lege nu a avut un studiu prealabil de impact, procedura legislativă desfășurându-se fără o consultare reală a sistemului judiciar și o dezbatere aprofundată.

Ca atare, având în vedere iminenta adoptare a noii legislații, anunțată pentru data de 28.06.2023, și efectele severe preconizate în ceea ce privește funcționarea sistemului judiciar, din perspectiva resursei umane, care să permită adoptarea unor soluții echitabile și funcționale, s-a hotărât transmiterea publică a unui mesaj instituțional ferm de dezaprobare a modului de derulare a procedurii legislative cu ignorarea argumentelor promovate constant la nivelul sistemului judiciar și de susținere a protestului din cadrul sistemului judiciar.

Menționăm faptul că forma de protest adoptată la nivelul DNA nu va afecta lupta împotriva corupției.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *