Directorul-vânător din CNAIR „turnat” de cei pe care îi persifla – Documentele „scurse”, găsite de DNA la percheziția informatică

Aproape de finalul lunii octombrie anchetatorii DNA Timișoara l-au ridicat pe directorul din cadrul CNAIR, Dascălu Florea, după ce l-au prins în flagrant delict primind mită de la un denunțător iar, luni acesta a fost deferit justiției.

Florea Dascălu a fost arestat preventiv pentru 30 de zile la cererea anchetatorilor de către Tribunalul Timiș iar Curtea de Apel Timișoara a validat, definitiv, mandatul emis de primul judecător de drepturi și libertăți.

STIRIPESURSE a obținut detalii, în exclusivitate, pe care le va prezenta, despre activitățile presupus a fi fost săvârșite de către oficialul din CNAIR anterior reținerii sale.

Potrivit actelor din dosarul de la instanță rezultă că Dascălu ar fi fost dat pe mâna procurorilor de către un denunțător care le-a povestit acestora metehnele nefaste ale directorului din Companie.

Un alt detaliu din dosar este legat de lejeritatea și imprudența cu care Dascălu discuta telefonic cu „clientul„ său despre traficul de influență pe care îl face pentru el contra partidelor de vânătoare sau plicurilor cu bani.

Si mai frapant este faptul că traficul s-a materializat iar Dascălu s-a „agățat„ inclusiv de colegi directori pentru „lentoarea„ cu care ar fi dat curs pretențiilor sale cu iz penal.

Cum s-a „strâns lațul„ în jurul lui Dascălu

Fără a se gândi la expunerea în sfera penală directorul din CNAIR Florea Dascălu îi transmitea prin mesageria electronică numeroase documente nedestinate publicității „clientului„ care îl scotea la vânători plătite de el.

În dosarul de la Tribunalul Arad se arată că în 3 iunie directorul îi transmite „clientului„ său, prin intermediul aplicației WhatsApp  documente electronice, denumite ”centralizatorul cantitativ al lucrărilor de estetică rutieră și scurgerea apelor” pentru SDN Deva, Caransebeș, Arad, Cunța – Ilia și Ilia – Remetea.

„Ți-am trimis alea, da?”, îl întreba Dascălu pe cel căruia i-a scurs documente nepublice, răspunsul prompt al acestuia fiind: „Da da. Am primit. Mulțumesc”.

Apoi, arată procurorii DNA, urmează un alt set de convorbiri privind trimiterea altor documente nedestinate publicității, în speță caietul de sarcini, mai precis cele transmise în 17 iunie când cei doi și discută.

În respectivele discuții „clientul„ lui Dascălu mărturisește inclusiv cât de mult l-au ajutat informațiile nepublice scurse către el, legate de partea financiară a acordurilor cadru:

„Martor: Am înțeles. Na bine…ăă..dă caietul de sarcini am zis că…da……dacă nu sunteți la birou…vă sun luni?

Dascălu Florea: Suna-mă luni, da.

Martor: Că…cu acela, financiaru ăla m-o ajutat mult. Am reușit să le bag.

Dascălu Florea: Da.

………………………………………………………………………………………….

Martor: Ăă…pentru caiet v-am sunat. Ați zis să vă reamintesc

Dascălu Florea: Ok. Ți-l trimit

Martor: Na bine, aștept,. Mulțumesc!”, se arată în mega dosarul de corupție în care este judecat directorul CNAIR.

Documente de zeci de pagini scurse…

Ulterior acestor discuții, se arată în dosar, în 20 iunie directorul din CNAIR transmite, prin intermediul aplicației WhatsApp, un fișier pdf, de 78 de pagini, care cuprinde modelul caietului de sarcini pentru atribuirea acordului cadru pentru estetică rutieră, anul I-IV, avizat de CNAIR în data de 27.05.2022, prețurile unitare pentru diferitele lucrări, descrierea acestor prețuri unitare și listele cu cantitățile de lucrări pe diverse categorii de lucrări.

Documentele menționate în dosar, arată anchetatorii, au făcut parte din documentația analizată în cadrul ședinței Consiliului de administrație al CNAIR din data de 24 iunie, unde, la punctul 5 de pe ordinea de zi, se punea în discuție aprobarea demarării procedurilor de achiziție publică în vederea încheierii la DRDP-uri a unor Acorduri cadru pentru lucrările de întreținere curentă vară – estetică rutieră – pentru o perioadă de 48 luni, decizia fiind cea de amânare a discutării acestui punct, motivat de necesitatea reanalizării valorilor estimate propuse.

Demararea acestor proceduri urma a fi decisă de abia în data de 24 august, astfel cum rezultă din cuprinsul punctului 8 al hotărârii CA al CNAIR, care se află de asemenea, ca probă, la dosarul de la judecători.

Abonament la scurgerea de informații

Cadența cu care „clientul„ îl contacta pe directorul din CNAIR îmbracă forma unui aparent „abonament„ la informațiile nepublice din CNAIR, ce avea menirea de a-i asigura afaceristului câștigarea licitațiilor pe bandă rulantă. Procuroii prezintă zeci de fragmente din interceptări în care omul de afaceri sună pentru a cere de la Florea Dascălu noi și noi date și docuemnte necesare trucării și măsluirii caietelor de sarcini:

„Martor: Știți de ce v-am mai sunat? Ăă.. am văzut că-n august s-au aprobat astea cu…estetica

Dascălu Florea: Ăhă. Da

Martor: Ăă..vi-am zis atunci că eu vreau să mă duc și pe alte DRDP-uri. Oare nu mă ajutați cu..

Dascălu Florea: Da

Martor: ..cu anexa aia pe..

Dascălu Florea: Da

Martor: ..îî..pe Craiova și pe Sibiu?

Dascălu Florea: Da. Îhî. Ți le trimit

Martor: Na bun. Deci pe toate secțiile de acolo care îs, puii mei

Dascălu Florea: Da, da”, se arată în dosarul de mare corupție ajuns la instanța de judecată.

„Astfel, în data de 12.09.2022, inculpatul DASCĂLU FLOREA i-a trimis martorului …, prin intermediul aplicației Whatsapp, un număr de două fișiere în format .pdf intitulate ”Craiova.pdf” și ”Brașov.pdf” conținând listele cu cantități pe secțiile de la DRDP Brașov și DRDP Craiova, primul fișier conținând un număr de cinci file, iar al doilea un număr de șase file ”, se arată în dosar.

Telefonul lui Dascălu la control…

În dosar se mai arată că percheziția informatică asupra telefonului directorului Dascălu a fost revelatoare din punct de vedere probator.

DNA a găsit în dispozitiv toate conversațiile acestuia cu „clientul„ său precum și toate documentele esențiale scurse din CNAIR. Astfel procurorii au încrucișat informațiile găsite la Dascălu cu declarațiile omului de afaceri dar și cu cele ale directorilor de la instituțiile publice vizate și a subalternilor lui Dascălu.

Referitor la avantajele pe care i le poate procura unui participant la licitație, cunoașterea înaintea celorlalți participanți, a caietului de sarcini și a documentelor anexe, în cauză au fost audiați și alți martori, se arată în dosarul de corupție.

„Astfel, martorul … director al DRDP Cluj, martora …, director al DRDP Timișoara, martorul …, șef serviciu întreținere drumuri din CNAIR și martorul…., director al Direcției de achiziții publice din CNAIR, toți au declarat că documentele pe care inculpatul Florea Dascălu le-a pus la dispoziția martorului …. cuprind informații confidențiale și nu sunt destinate publicității, nefiind astfel accesibile publicului anterior publicării caietului de sarcini; mai mult decât atât, documentele referitoare la prețurile unitare ale diferitelor categorii de lucrări nu sunt accesibile publicului nici după publicarea licitației, ele fiind informații la care au acces exclusiv funcționarii din cadrul CNAIR”, se mai arată în dosarul aflat la instanță.

Confesiunea unui director „strâns„ cu ușa

„Inculpatul Florea Dascălu, fiind audiat, a recunoscut transmiterea tuturor documentelor nedestinate publicității, arătate, către martor…, prin aplicația Whatsapp.

Acesta a precizat că el știa că toate aceste documente nedestinate publicității vizează licitații care vor urma să fie organizate și nu se refereau nicidecum la unele contracte cadru aflate deja în executare.

În cuprinsul declarației Dascălu a subliniat faptul că documentele pe care el i le-a trimis martorului …nu sunt documente accesibile publicului, nefiind publicate undeva.

Fiind întrebat de către procuror, cu titlu de exemplu, raportat la documentele nepublice puse la dispoziția martorului, în speță ”prețurile unitare”, despre utilitatea consultării unor asemenea documente de către un participant la licitație anterior licitației, inculpatul a arătat că dacă ofertantul licitează un preț prea mare, el este exclus din procedură”, se mai arată în dosarul DNA ajuns la Tribunalul Arad.

Profil de director în instituție publică

Aproape de finalul lunii octombrie anchetatorii DNA Timișoara l-au ridicat pe directorul din cadrul CNAIR, Dascălu Florea, după ce l-au prins în flagrant delict primind mită de la un denunțător iar, luni acesta a fost deferit justiției.

Florea Dascălu a fost arestat preventiv pentru 30 de zile la cererea anchetatorilor de către Tribunalul Timiș iar Curtea de Apel Timișoara a validat, definitiv, mandatul emis de primul judecător de drepturi și libertăți.

STIRIPESURSE a obținut detalii, în exclusivitate, pe care le va prezenta, despre activitățile presupus a fi fost săvârșite de către oficialul din CNAIR anterior reținerii sale.

Potrivit actelor din dosarul de la instanță rezultă că Dascălu ar fi fost dat pe mâna procurorilor de către un denunțător care le-a povestit acestora metehnele nefaste ale directorului din Companie.

Potrivit datelor din dosar denunțătorul ar fi povestit cum în calitatea sa de asociat unic și de administrator al unei firme, societate ce are ca și obiect de activitate deszăpezirea și întreținerea pe timp de vară a drumurilor naționale și a autostrăzilor (estetică rutiera), în perioada 2018 – 2021, ar fi dat sume de bani directorului Dascălu.

Convenția ar fi fost ca Dascălu să să-l sprijine în activitatea desfășurată de către firma sa iar denunțătorul a mai povestit procurorilor că în perioada 2018 – 2021 a remis de mai multe ori sume de bani oficialului de la CNAIR.

„El a arătat că i-a dat inculpatului suma de 5.000 euro, disimulată într-o agendă, care a fost preluată de o femeie indicată de către făptuitor, pe un hol din sediul CNAIR, vis-a-vis de Gara de Nord din București.

De asemenea, denunțătorul a mai precizat că i-a dat inculpatului DASCĂLU FLOREA, în două rânduri, suma de 10.000 lei și un bax de vin, în fața blocului unde acesta locuia în București”, se arată în dosarul ajuns pe masa magistraților de la Tribunalul Timiș.

Discuții penale

Procurorii DNA au reușit pe durata anchetei din acest dosar probarea efectivă a afirmațiilor denunțătorului, mai precis să obțină probe clare despre cum directorul cere mită constând în partide de vânătoare dar și alte bunuri.

Expresiile folosite sunt elocvente, directorul folosind termenul de „dator„ față de „ajutorul„ cu iz penal, acordat celui favorizat.

„Dascălu Florea: Vezi că am dat drumu la cererea aia a ta

Interlocutor: Da?

Dascălu Florea: Da

Interlocutor: Adică e aprobat

Dascălu Florea: Normal că e aprobat, dar urmează o procedură

Interlocutor: Am înțeles. Mulțumesc mult. Să trăiți. Ce să vă zic?

Dascălu Florea: Ce să zici? Să vii să ne vedem, să mai vorbim, să mai…

Interlocutor: Când doriți. Vă aștept cu drag pe aicea dacă vreți să veniți pe la mine

Dascălu Florea: Păi ți-am spus că vin, dar la o vânătoare, altfel nu vin…

Interlocutor: Păi facem și o vânătoare, ce… se găsesc soluții, păi da…”, se arată în dosarul transmis instanței de judecată de anchetatorii DNA.

La nici o zi distanță cei doi vorbesc din nou iar directorul din CNAIR își nuanțează și mai clar cererea privind „datoriile„ celui „ajutat:

„Dascălu Florea: S-o suni pă..Gabriela, directoarea adjunctă la DRDP Constanța..

Interlocutor: Da..

Dascălu Florea: Care ne-a ajuns cererea ta la el. La ea.

Interlocutor: Da?

Dascălu Florea: Sun-o acuma că i-am spus să se ocupe cu prioritate dă tine

Interlocutor: Gata boss. Mulțumesc frumos

Dascălu Florea: Hai

Interlocutor: Dator pă viață. Să trăiți

Dascălu Florea: Ești dator cu o vânătoare

Interlocutor: Cu dă toate. Nu mai contează

Dascălu Florea: Da. Sun-o acuma. Hai. Te pup„, se arată în actele dosarului aflat pe masa judecătorilor.

Pasiuni …cu iz penal…

Administratorul le-a mai povestit anchetatorilor DNA Timișoara că știa despre una dintre pasiunile directorului Dascălu, vânătoarea, astfel că, pentru „îmbunarea” oficialului ar fi organizat de 3 ori partide de vânătoare, în județul Arad, cu scopul de a-și menține relația de apropiere cu acesta.

Toate toate cheltuielile legate de acele partide de vânătoare precum cazarea, masa, plata partidelor de vânătoare, plus trofeele dobândite de director, au fost suportate de către el.

„În unul din cazuri denunțătorul a arătat că trofeul a fost un țap în valoare de 2000 euro sumă suportată de către acesta, dovedit prin facturile și chitanțele plăților efectuate în acest sens”, se mai arată în dosar.

37.000 de lei, mită!

Procurorii DNA de la Timișoara au dispus începerea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 23 octombrie 2022, a lui Florea Dascălu, director al Direcției de Întreținere Drumuri Naționale și Autostrăzi din cadrul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:

– luare de mită;

– trafic de influență, în formă continuată (7 acte materiale);

– permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite (5 acte materiale).

În dosarul lor anchetatorii au notat că în perioada mai – 22 octombrie 2022, suspectul Dascălu Florea, în calitatea sa de director anterior menționată, ar fi primit de la un administrator de societate comercială (martor), în mod repetat, sume de bani și alte foloase (toate în valoare totală de 37.060 lei), pentru ca în schimb să își exercite influența pe care o avea asupra unor funcționari publici și privați, promițând (promisiuni materializate ulterior) că îi va determina să îndeplinească acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu pentru sprijinirea activității comerciale a administratorului respectiv (câștigarea de contracte și lucrări de estetică rutieră și deszăpezire).

Tot în contul sumei menționate și al foloaselor necuvenite, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, suspectul ar fi pus la dispoziția aceluiași administrator mai multe date nedestinate publicității, informații menite să îi asigure câștigarea unor licitații organizate de CNAIR.

Astfel, pentru demersurile descrise, suspectul Dascălu Florea ar primit, în data de 07.05.2022 suma de 10.000 lei și foloase necuvenite în cuantum de 2.060 lei, în data de 12.07.2022 suma de 10.000 lei, iar în data de 22.10.2022 suma de 10.000 lei și foloase necuvenite în cuantum de 5.000 lei, în ultima împrejurare procurorii constatând săvârșirea infracțiunii flagrante.

Potrivit datelor din dosar denunțătorul ar fi povestit cum în calitatea sa de asociat unic și de administrator al unei firme, societate ce are ca și obiect de activitate deszăpezirea și întreținerea pe timp de vară a drumurilor naționale și a autostrăzilor (estetică rutiera), în perioada 2018 – 2021, ar fi dat sume de bani directorului Dascălu.

Convenția ar fi fost ca Dascălu să să-l sprijine în activitatea desfășurată de către firma sa iar denunțătorul a mai povestit procurorilor că în perioada 2018 – 2021 a remis de mai multe ori sume de bani oficialului de la CNAIR.

„El a arătat că i-a dat inculpatului suma de 5.000 euro, disimulată într-o agendă, care a fost preluată de o femeie indicată de către făptuitor, pe un hol din sediul CNAIR, vis-a-vis de Gara de Nord din București.

De asemenea, denunțătorul a mai precizat că i-a dat inculpatului DASCĂLU FLOREA, în două rânduri, suma de 10.000 lei și un bax de vin, în fața blocului unde acesta locuia în București”, se arată în dosarul ajuns pe masa magistraților de la Tribunalul Timiș.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *