Discuție între Aurescu (MAE) și Stoltenberg – Pregătiri pentru al doilea cel mai important eveniment NATO găzduit de București
Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a discutat joi cu secretarul general al NATO Jens Stoltenberg despre Reuniunea miniștrilor de externe ai statelor aliate, care va avea loc săptămâna viitoare la București. Ministrul Bogdan Aurescu a avut o convorbire telefonică cu secretarul general al NATO, în cadrul căreia au discutat aspecte legate de pregătirea Reuniunii miniștrilor de externe din statele NATO, care va fi găzduită la București, în perioada 29-30 noiembrie 2022.
Șeful diplomației române a spus că aceasta este prima reuniune în acest format organizată de România de la aderarea la Alianța Nord-Atlantică și al doilea eveniment NATO de nivel înalt găzduit de România, după Summitul de la București din 2008.
În același timp, ministrul român a subliniat și semnificația simbolică a reuniunii pe care o va găzdui la București, în contextul împlinirii a 20 de ani de la primirea de către țara noastră a invitației de aderare la NATO, la Summitul de la Praga, din noiembrie 2002. Cei doi demnitari au discutat despre stadiul pregătirii reuniunii, în special în ceea ce privește prioritățile de agendă și documentele care urmează să fie adoptate de către miniștri.
În cadrul discuțiilor de la București se va evalua, cu prioritate, procesul de implementare a deciziilor istorice adoptate în luna iulie 2022 la Summitul NATO de la Madrid. În acest sens, ministrul Aurescu s-a referit la faptul că evenimentul de la București va fi centrat pe reconfirmarea importanței strategice a Mării Negre pentru securitatea euroatlantică și a angajamentului NATO pentru securitatea statelor aliate de pe Flancul Estic.
La Reuniunea de la București, pe lângă șefii diplomațiilor din cele treizeci de state membre NATO, secretarul general al NATO și alți înalți oficiali politici și militari ai Alianței, vor participa miniștrii de externe ai Finlandei și Suediei, în calitate de state invitate să adere la NATO, precum și miniștrii de externe din Republica Moldova, Ucraina, Georgia și Bosnia și Herțegovina, state partenere ale Alianței.