Doar șase paturi au fost disponibile, în București, pentru mari arși. Rafila (Sănătate): „Cele trei secții de mari arși au fost în mod nejustificat blocate!”
Numai șase locuri au fost disponibile pentru persoanele cu arsuri grave rezultate în urma exploziei de la Crevedia. Sunt datele care vin de la ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
„În total sunt 58 de pacienți. Am avut două decese în total, unul din pacienți cu arsuri de 90%. Doi pacienți au fost transferați la Bruxelles, doi la Milano, din păcate unul din cei doi pacienți e în stare critică. Celălalt este un pacient de 48 de ani la care situația nu e la fel de dramatică. Urmează ca în cursul acestei zile să fie transferați alți șase pacienți de la Floreasca și doi de la Bagdasar, vor pleca în Austria, Germania și Nervegia. Vor exista zboruri cu escală, minim două. La Floreasca sunt 30 de pacienți, 3 civili, restul pompieri, din care cinci sunt intubați. La Spitalul Bagdasar Arseni sunt 13 pacienți, la Clinica de Chirurgie plastică sunt alți șase pacienți. În funcție de evaluări vor benefica de tratament. Pe măsură ce sunt transferați pacienți în străinătate se eliberează locuri în spitale pentru mari arși. Familiile primesc suport psihologic. La Crevedia funcționează echipele care oferă suport psihologic și celor care au fost afectați, chiar dacă nu au fost victime (n. r.: directe). Ne preocupă siguranța lor”, a spus Rafila.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a răspuns la întrebarea aflată pe buzele tuturor în aceste momente: Ce am învățat după Colectiv?
„În total 12 pacienți o să fie transferați. În funcție de situația de azi și mâine există posibilitatea să mai transferăm din ei în străinătate. Medicii vor decide cea mai bună soluție pentru acești pacienți. Acolo unde arsurile sunt reduse, evident protocolul va fi aplicat și acestor pacienți. Motivul transferului: capacitatea redusă de spitalizare a pacienților arși. Ce am învățat după Colectiv? Noi schimbăm lucrurile: cele trei secții de mari arși au fost în mod nejustificat blocate! Imediat după preluarea mandatului am început negocierile ca aceste centre să se facă. Avem cam doi ani de zile termen de execuție”, a spus Rafila.
„Urmează ca în cursul zilei de astăzi și la noapte să fie transferați alți 6 pacienți de la spitalul Floreasca și de la Bagdasar. Destinația acestor pacienți este Austria – AKH și Gratz – Germania și unul dintre ei va fi transferat în Norvegia. Vor exista două zboruri care vor asigura aceste transferuri”, a spus Rafila.
Potrivit ministrului Sănătății, la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca sunt 30 de pacienți: 3 civili și 27 de pompieri.
„Acolo a fost grosul pompierilor răniți. Cinci pacienți sunt intubați și ventilați mecanic. 25 de pacienți au fost toaletați și sunt în evaluare. Pacienții intubați sunt, în principiu, pacienții care sunt eligibili pentru transfer în străinătate”, a mai spus Rafila.
La Bagdasar Arseni sunt 5 pacienți intubați și ventilați mecanic. De asemenea, fără să fie la fel de critici, mai sunt 4 pacienți internați la Spitalul de Chirurgie Plastică. Totodată, la Spitalul Elias, la Spitalul Universitar de Urgență București și la Spitalul Județean de Urgență Târgoviște sunt câte 3 pacienți.
„În funcție de evaluări, acești pacienți vor beneficia de tratament în secțiile pentru pacienți arși, iar în momentul în care se va impune există și posibilitatea transferului”, a mai spus ministrul Sănătății.