„Dorel” de la Armata franceză a tras cu tunul și a DAT FOC la vegetația din poligonul de la Babadag

Incendiu puternic la o stână și în poligonul Babadag în urma unor trageri cu tunul. Un incendiu puternic de vegetație uscată a izbucnit vineri între localitățile Sălcioara și Enisala și în Poligonul Babadag din județul Tulcea. Incendiul a izbucnit în urma unor trageri cu tunul efectuate de militari francezi, anunță MApN.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Delta” al județului Tulcea a fost anunțat despre incendiu la ora 13.00. La fața locului au fost trimise trei autospeciale de stingere, una din cadrul Stației de Pompieri Babadag și două autospeciale din cadrul Detașamentului Tulcea. De asemenea, în zonă intervine serviciul de voluntari din Jurilovca și Sarichioi cu două autocisterne, două tractoare și o autospecială de stingere. Potrivit ISU, o fermă a fost cuprinsă de flăcări în proporție de 80%. Până în prezent, au ars aproximativ 50 hectare de vegetație uscată.

Potrivit MApN, în poligonul Babadag, în urma activităților executate de partenerul francez, trageri cu tunul de calibru 105 mm de pe transportoarele blindate din dotare, a izbucnit un incendiu de vegetație. Din cauza vântului puternic, incendiul s-a extins dincolo de sanţul care delimitează poligonul pe latura de sud-est, înspre localitățile Sălcioara și Enisala. Incendiul a afectat și o stână aflată la aproximativ 200 metri S-E de poligon.

Forțele și mijloacele de intervenție ale MApN, împreună cu forțele ISU intervin la acest moment, pentru stingerea incendiului care se manifestă pe o suprafață de aproximativ 50 hectare. Nu au fost înregistrate victime umane. După lichidarea incendiului, reprezentanții Poligonului Babadag și ai partenerului francez vor evalua pagubele produse la stâna afectată, urmând să fie stabilită valoarea despăgubirilor și modul de acordare a acestora, în conformitate cu legislația națională și acordurile bilaterale în vigoare, precizează MApN.

Primarul comunei Jurilovca, Eugen Ion, localitate afectată de incendiul de vegetaţie uscată care a pornit din Poligonul Babadag, a făcut, vineri, apel să nu fie folosite sistemele de irigaţii pentru a fi suficientă apă pentru a alimenta cisternele.

Am rugămintea de a nu folosi astăzi sistemele de irigaţii, ca să avem suficientă apă pentru a alimenta cisternele şi pentru a stăpâni focul. Vă mulţumesc!”, a scris, vineri, Eugen Ion pe pagina sa de Facebook.

El a mai precizat că probabil intervenţia va dura şi pe parcursul nopţii, scrie news.ro.

„Probabil că intervenţia va dura tot restul zilei şi se va întinde şi în cursul nopţii, pentru a ne asigura că am lichidat orice focar şi că incendiul nu va reporni”, a precizat primarul din Jurilovca.

Un puternic incendiu de vegetaţie uscată a izbucnit, vineri, în zona localităţilor Sălcioara, Enisala şi Poligonul Babadag.

ISU Tulcea a afirmat că până în prezent au ars 150 de hectare de vegetaţie uscată în zona Poligonului Babadag şi aproximativ 250 de hectare de islaz comunal în Jurilovca. De asemenea, cel puţin opt porci şi zece oi de la ferma respectivă au murit. Ministerul Apărării a afirmat că focul a pornit de tragerile cu tunul de calibru 105 mm de pe transportoarele blindate, efectuate de către militarii francezi.

După lichidarea incendiului, reprezentanţii Poligonului Babadag şi ai partenerului francez vor evalua pagubele produse la stâna afectată, urmând să fie stabilită valoarea despăgubirilor şi modul de acordare a acestora, în conformitate cu legislaţia naţională şi acordurile bilaterale în vigoare, arată MApN.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *