Dorin Popescu, despre crearea hubului F16: „Rusia nu se aștepta ca România să primească o astfel de misiune NATO. Va adăuga puțin piper pe o măsură pe care oricum o pregătea împotriva noastră”

Dorin Popescu, analist de politică externă, a comentat vestea oficială că în România va fi creat un hub regional de instruire a piloților pentru operarea avioanelor F-16, facilitate care va fi deschisă ulterior și piloților ucraineni, și s-a arătat de părere că „Moscova nu se aștepta să se implementeze o astfel de decizie”.

„Ambasadorul Federației Ruse în România estima că sunt slabe șanse ca România să primească o astfel de misiune NATO, deci Rusia nu se aștepta”, a declarat analistul, joi, pe B1 TV.

Întrebat cum va reacționa Rusia la această veste, analistul român a explicat: „Eu cred că Moscova nu se aștepta să se implementeze o astfel de decizie și argumentez cu faptul că, chiar ieri, într-un interviu acordat pe larg gazetei Izvestia, ambasadorul Federației Ruse în România estima că sunt slabe șanse ca România să primească o astfel de misiune NATO, deci Rusia nu se aștepta. E adevărat că dumneavoastră menționați o posibilă reacție retorică a Federației Ruse de acum două săptămâni cu privire la clamarea acestui zvon în spațiul public. Acum, că s-a adeverit acel zvon, Rusia pregătește și măsurile practice”.

Din punctul meu de vedere, în evaluarea mea, Rusia va adăuga puțin piper pe o măsură pe care oricum o pregătea împotriva României, o măsură politico-diplomatică, o măsură de retorsiune la măsura de diminuare a personalului diplomatic și tehnic al Federației Ruse pe teritoriul României. Federația Rusă pregătește în momentul de față reacția de răspuns. Reacția de răspuns va veni în câteva zile. Astăzi a venit o reacție de răspuns a Federației Ruse la măsuri similare decise de Finlanda, e adevărat că acolo împrejurarea, contextul sunt altele (…). Alte măsuri nu cred că vor fi avute în vedere pentru perioada imediat următoare”, a adăugat Dorin Popescu.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *