Echipament unic în România, folosit de salvamontiști pentru salvarea unei persoane surprinsă de viitură

Salvamontiştii din Gorj au salvat joi, 14 iunie, în localitatea Vârtop, comuna Ciuperceni, o persoană surprinsă de viitură cu un echipament de salvare şi intervenţie unic în țara noastră. Salvatorii din cadrul serviciului Salvamont al Consiliului Judeţean Gorj au fost solicitaţi să intervină astăzi pentru salvarea unei persoane surprinsa de viitura şi rămasă blocată pe o suprafaţă de pământ între două torente, potrivit Salvamont România.

Specializaţi şi în salvări acvatice şi salvări complexe, salvamontiştii gorjeni au intervenit cu profesionalism, folosind echipament de salvare şi intervenţie unic în România. Doi salvamontişti au trecut în amonte prin torent, echipaţi în costume de neopren şi cu veste speciale de salvare acvatică, apoi la locul intervenţiei s-a folosit un aruncător de coardă, echipament unic în ţara noastră aflat doar în dotarea echipelor Salvamont. S-a realizat o tiroliană deasupra torentului pe care a fost transportată persoana salvată şi salvatorii. Operaţiunea s-a derulat contracronometru, întrucât nu se putea estima cât de mult pot creşte apele şi s-a desfăşurat pe o ploaie torenţială”, se arată într-o postare.

De asemenea, la această acțiune au intervenit 8 salvamontişti aflaţi în serviciul de tură operativă din Baza centrală Salvamont Târgui Jiu.

Este prima acţiune reală din România când se foloseşte un aruncător de coardă, salvamontiştii mai având în dotare şi alte echipamente de salvare unice, placă de intervenţie pe gheaţă şi torente, bărci rescue pentru ape repezi, drone de căutare aeriană folosind inteligenţa artificială, drone subacvatice”, au mai precizat cei de la Salvamont România.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *