Fechet (Mediu), despre monitorizarea pădurilor prin satelit: „Discutăm despre drone, camere video inteligente. Sistemul va genera alerte când sunt probleme”

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a oferit detalii despre proiectul pentru monitorizarea fondului forestier prin imagini satelitare, inițiativă finanțată prin PNRR, și susține că vor exista 350 de puncte de monitorizare video și că achiziția va presupune, printre altele, și drone, urmând ca sistemul să genereze anumite alerte în eventualitatea în care este depistată o problemă la nivelul fondului forestier. Oficialul a oferit detalii despre proiect, duminică, la Digi 24.

La fiecare trecere de satelit vom suprapune noile imagini peste cele vechi pentru a observa dacă există vreo diferenţă. În măsura în care există astfel de diferenţe, interogăm SUMAL, serviciul electronic pe care l-am implementat deja, şi în condiţiile în care se generează o alertă pentru că nu se corelează descoperirea de fond forestier cu vreun amenajament silvic, în acea situaţie urmează o nouă scanare la o rezoluţie şi mai mare. Sau, dacă este cazul, pentru că în această achiziţie nu discutăm doar despre hărţi satelitare, discutăm despre drone, discutăm despre camere video inteligente puse în fondul forestier, discutăm despre un avion care va monitoriza şi va surlova fondul forestier, discutăm şi despre deplasarea Gărzii forestiere la faţa locului. În acest mod, cred că România va fi cel mai avansat stat din UE, dacă nu cumva din lume, care să folosească cele mai noi tehnologii şi cele mai bune practici pentru a avea grijă de propriile păduri”, a declarat Mircea Fechet, duminică, la Digi 24.

El a precizat că sistemul va cuprinde „350 de puncte video”. Proiectul are o valoare totală de 46 de milioane de euro și beneficiază de finanțare din PNRR.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *