Fechet (Mediu): „România are o populație de urs brun scăpată de sub control”

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, apreciază că populaţia de urs brun din România este „scăpată de sub control”, ajungând în prezent, potrivit studiilor de specialitate, la peste opt mii de exemplare.

„Avem, fără îndoială, conflicte între urs şi om, din ce în ce mai multe. Avem, fără îndoială, o populaţie de urs brun scăpată de sub control, nu neapărat din punct de vedere numeric, deşi cifra pe care specialiştii care au elaborat un studiu foarte amplu (…) au estimat-o, şi vorbim de peste opt mii de urşi în România, mult peste ceea ce poate să susţină habitatul natural de urs. (…) Dincolo de toate chestiunile birocratice peste care am trecut, referitoare la avizul Academiei Române pentru ordinul privind cotele de prevenţie şi de intervenţie în cazul speciei de urs brun, dincolo de modul complicat în care se aplică Ordonanţa 81 şi care dă posibilitatea primarilor sau reprezentanţilor administraţiilor publice locale să gestioneze populaţia de urs, suntem pe deplin conştienţi de pericolul zilnic pe care ursul îl generează”, a declarat Mircea Fechet vineri, la Braşov, potrivit Agerpres.

Ministrul a subliniat că numărul interacţiunilor dintre urs şi om a crescut rapid în ultima perioadă. 

Până la mijlocul anului, numărul de apeluri la 112 s-a dublat, faţă de anul trecut. Dacă anul trecut aveam în medie nouă apeluri pe zi, astăzi avem 18 astfel de apeluri. Asta nu poate decât să ne spună că problema ursului este una din ce în ce mai mare”, a precizat ministrul Mediului.


Oficialul a adăugat că, în calitate de ministru, este interesat de buna conservare a speciei, dar, totodată, este preocupat şi de siguranţa cetăţenilor, care primează. 

„Între siguranţa oamenilor şi orice altceva, bineînţeles că, în calitate de membru al Guvernului, nu pot decât să aleg siguranţa omului în primul rând. De altfel, orice directivă europeană, orice regulament şi orice legislaţie privind habitatele, privind ariile naturale protejate, pune omul şi siguranţa omului înainte de orice. Săptămâna viitoare sper să reuşim să trimitem la Monitorul Oficial ordinul privind cotele de prevenţie şi de intervenţie pentru populaţia de urs brun. Aşa cum a decis Academia Română, cifra propusă iniţial, de aproape 500 de exemplare, a fost redusă la 140 de exemplare cotă de prevenţie şi 80 de exemplare cotă de intervenţie. Voi ţine cont de acele observaţii, voi ţine cont şi de nenumăratele recomandări pe care le-am primit de la primarii din România”, a mai spus Fechet. 

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, a participat la Conferinţa regională „Reciclăm în România”, organizată la Braşov.   

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *