Forțele Aeriene își modernizează flotila de aeronave C-27J Spartan, achiziționate în 2007

Forțele Aeriene ale României își modernizează flotila de 7 aeronave C-27J Spartan, achiziționate la finalul anului 2007 de la producătorul Alenia din Italia, parte a grupului aerospațial și de apărare Leonardo SpA, la care cel mai mare acționar este statul italian prin Ministerul Economiei și Finanțelor de la Roma, cu peste 30% din acțiuni.

Compania Națională Romtehnica, aflată în coordonarea Ministerului Apărării Naționale (MapN) și care acționează ca interfață între industria românească de apărare și partenerii externi ai acesteia, a încheiat un acord-cadru pe 7 ani cu cei de la Leonardo SpA, de modernizare a sistemului de avionică al aeronavelor C-27J din dotarea MApN.

Valoarea totală a acordului-cadru este de 88,7 milioane euro plus TVA. Înțelegerea a fost semnată prin negociere directă, fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare. Potrivit legislației în vigoare, această procedură poate fi utilizată când „din motive tehnice sau pentru motive legate de protecția unor drepturi de exclusivitate, contractul de achiziție publică poate fi atribuit numai unui anumit operator economic″.

Contractul dintre MApN și Alenia pentru achiziția a 7 avioane C-27J Spartan a fost semnat în decembrie 2007, la valoarea de 217 milioane euro, aeronavele fiind livrate de italieni în perioada 2010-2015.

Potrivit Forțelor Aeriene Române, modelul C-27J Spartan este gândit să execute misiuni tactice, în operații de menținere a păcii și umanitare, asigurând transportul aerian direct în teatru, ziua și noaptea. Aeronava este capabilă să transporte forțe, echipamente, vehicule, artilerie ușoară sau elicoptere ușoare, precum și să asigure desantarea/debarcarea forțelor pentru operații speciale și a materialelor și echipamentelor acestora. Poate opera pe perioade lungi de timp fără sprijin direct de la baza de dislocare, în condiții de relief și climatice severe.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *