Forțele Navale: Comandamentul Flotei, la 127 de ani de la înființarea Diviziei de Mare

Comandamentul Flotei „Viceamiral Vasile Urseanu” împlinește duminică, 26 februarie, 127 de la înființarea primei structuri a Forțelor Navale Române cu atribuțiuni în planificarea, organizarea și conducerea apărării litoralului maritim al României, în cooperare cu alte unități terestre și aeriene. În prezent, Flota îndeplinește și misiunea de a conduce și coordona activitățile militare din garnizoanele Constanța și Mangalia.

În cei 127 de ani de tradiție și profesionalism, flota militară maritimă a României a parcurs ample transformări și modernizări, timp în care și-a îndeplinit cu succes rolul de furnizor de securitate la malul Mării Negre și în zona de responsabilitate, prin promovarea intereselor țării. Totodată, participarea permanentă a capabilităților din compunerea și subordinea Comandamentului Flotei la misiuni naționale și internaționale a contribuit, în mod esențial, la îndeplinirea cu succes a obiectivelor militare specifice forțelor navale, asumate de țara noastră, ca partener al Alianței Nord-Atlantice și Uniunii Europene.

Actualul Comandament al Flotei are în subordine o flotilă de fregate, trei divizioane de nave de luptă, un grup de elicoptere și un divizion de rachete de coastă, cu care este în măsură să desfășoare acțiuni militare, pe timp de pace sau în caz de agresiune armată, în zona definită de apele maritime interioare, marea teritorială, zona contiguă și zona economică exclusivă ale României.

Pentru marcarea Zilei Flotei, personalul Comandamentului Flotei „Viceamiral Vasile Urseanu” a desfășurat vineri, 24 februarie, o serie de activități culturale și sportive, iar la Centrul de Conferințe al Forțelor Navale au fost premiați marinarii militari și personalul civil contractual care s-au evidențiat prin profesionalism în desfășurarea activităților specifice și sarcinilor încredințate, precum și în cadrul competiției sportive „Cupa Flotei”.

La 26 februarie 1896, Regele Carol I a hotărât, prin decret regal, înființarea Diviziei de Mare la Constanța, iar primul comandant numit al diviziei a fost colonelul Vasile Urseanu, al cărui nume este strâns legat de denumirea onorifică purtată cu cinste de Comandamentului Flotei de astăzi.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *