Franţa speră să câştige contracte militare profitabile în România: 1,2 miliarde de euro pentru patru nave de război

Franţa speră să obţină contracte de armament profitabile în România după ce a desfăşurat o escadrilă de tancuri Leclerc şi un sistem de apărare aeriană Mamba, ca parte a poziţionării defensive a flancului estic al NATO, au declarat pentru Reuters surse diplomatice franceze, înainte de vizita în România a şefei diplomaţiei de la Paris, Catherine Colonna.

Franţa vrea să avanseze cu contractele militare profitabile din România după ce a trimis în această ţară tancuri de luptă şi un sistem de apărare antiaeriană ca parte a eforturile de a întări prezenţa NATO pe flancul estic în contextul invaziei ruse din Ucraina, au declarat surse diplomatice, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

Parisul conduce un grup de luptă al NATO de circa 800 de militari, inclusiv 500 de soldaţi francezi, alături de alţii din Olanda şi Belgia. Parisul a desfăşurat de asemenea un sistem de rachete sol-aer. Ministrul de externe francez, Catherine Colonna, urma să viziteze vineri o bază, alături de omologii săi olandez şi român, şi să poarte discuţii cu oficiali români, inclusiv preşedintele Klaus Iohannis. Aceste discuţii se vor concentra pe războiul din Ucraina, exporturile de cereale şi legăturile bilaterale, în special de pe frontul militar, au spus oficiali francezi.

„Avem o relaţie strategică foarte puternică cu România. Ea există de 15 ani, însă realitatea este că, de când am desfăşurat batalionul (de tancuri) Leclerc şi (sistemul de apărare antiaeriană) Mamba, parteneriatul a devenit mai dens”, a spus o sursă diplomatică franceză înaintea vizitei. „Prin urmare, sperăm să cimentăm asta prin cooperarea asupra proiectelor industriale care sunt foarte atractive”, a adăugat sursa. În fruntea listei ar fi finalizarea unui acord în valoare de circa 1,2 miliarde de euro pentru a vinde patru nave de război pentru a ajuta la garantarea securităţii în Marea Neagră.

Acesta este în discuţie începând din 2019, însă s-a blocat parţial din cauza costurilor tot mai mari ale materiilor prime. Cele două ţări au semnat de asemenea o scrisoare de intenţie privind posibilitatea ca Bucureştiul să cumpere submarine, însă lucrurile au avansat doar puţin de la schimbarea ministrului apărării anul trecut.

Vom insista asupra acestui dosar (al navelor de război – n.r.). Însă nu este vorba doar despre asta, ci şi despre discuţii asupra submarinelor”, a declarat diplomatul.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *