Gen. (r): „Viena este, nu de azi, nu de ieri, capitala spionajului european. Dragostea Moscova-Viena este una istorică”
Viena este, nu de azi, nu de ieri, capitala spionajului european, iar dragostea Moscova-Viena este una istorică, a declarat gl. (r) Dan Grecu, luni, la Știrile B1 TV. Întrebat cum a ajuns Viena capitala spionajului în Europa, generalul român a explicat:
„Viena este, nu de azi, nu de ieri, capitala spionajului european, pornind din rațiuni istorice. La sfârșitul celui de-Al Doilea Război, la fel ca și Berlinul, și Viena a fost împărțită în patru sectoare, fiecare mare putere având câte unul în administrare, iar rușii au rămas acolo sănătoși până prin anii `55, adică timp suficient cât să își construiască o relație care ulterior a fost dezvoltată – asta este culmea – prin statutul de neutralitate a Vienei, care a adus în capitala Austriei și alte mari organisme internaționale (…), adică locuri unde se adună reprezentanții internaționali, fiecare dintre ei, sau marea majoritate a lor, având și sarcini din acest domeniu”.
„În ceea ce privește dragostea Moscova-Viena, asta este o dragoste istorică. Ei și-au împărțit teritoriile de-a lungul secolelor, Imperiul Rus, respectiv Imperiul Austriac și, după aia, Austro-Ungar, așa că ei s-au înțeles din acest punct de vedere”, a adăugat Dan Grecu.
„Să nu uităm că în doi ani de zile diplomații ruși au fost expulzați în număr mare cam din toate capitalele europene, occidentale, americane, inclusiv de la București, or austriecii doar așa, au fost nouă că au mai pus câțiva pe fugă și anul trecut, acum în februarie a pus patru, dar i-a pus pe aceștia patru și imediat după aia au garantat vizita la sesiunea OSCE a membrilor parlamentului rusesc, dintre care cinci sau șase erau pe lista de sancțiuni a Uniunii Europene”, a mai spus generalul în rezervă.