General (r) al Forțelor Speciale: „Armata României are probleme!”
Generalul (r.) Marius Crăciun, fost comandant al Forţelor pentru Operaţiuni Speciale (FOS) şi doctor în ştiinţe militare, semnează un text în care atrage atenția cu privire la faptul că lipsa de implicare politică poate cauza grave probleme Armatei României la nivel de personal, cu toate eforturile majore pe care Ministerul Apărării Naționale (MApN) le depune pentru a o ține în frâu:
„Ministerul Apărării Naționale este o instituție serioasă a statului român iar eforturile instituționale de atragere a personalului, îndeosebi a rezerviștilor voluntari este remarcabil, mai ales că s-au căutat soluții care să vină în întâmpinarea nevoilor celor interesați de efectuarea serviciului de militar în rezervă și a angajatorilor acestora. Însă instituția militară singură nu poate convinge tinerii români dacă clasa politică nu asigură siguranța și predictibilitatea carierei militare.
Recrutare mai eficientă:
- reducerea perioadei inițiale de pregătire la trei săptămâni, pentru toate categoriile de rezerviști voluntari,
- caracterul practic – aplicativ, unde rezerviștii învață elementele de bază ale luptei la nivel individ și grupă,
- module anuale de instruire pentru obținerea deprinderilor necesare îndeplinirii atribuțiilor funcției,
- remuneraţie în cuantum de 30 % din solda de funcţie acordată în întreaga perioadă,
- eliminarea limitărilor privind plecarea rezerviștilor în străinătate și altele
Lipsește mesajul clasei politice care, prin includerea conștientă a pensiilor militare de stat în categoria pensiilor speciale și „uitarea” militarilor pe ultimele locuri ale grilelor de salarizare, au descurajat tinerii să ia in considerare o carieră militară! La Forțele pentru Operații Speciale, unde atragerea tinerilor în sistem se face cu și mai mare dificultate, lipsa mesajelor politice de încurajare este si mai pregnantă! Ce e de făcut? În opinia mea, este absolut necesară o dezbatere publică la toate nivelurile, prin care să se analizeze toate alternativele pe care România le are pentru apărarea țării! Bineînțeles că măsuri precum reintroducerea serviciului militar obligatoriu sunt greu de acceptat pentru clasa politică, mai ales pentru că includerea unei asemenea măsuri într-un viitor program de guvernare nu este aducătoare de voturi! Însă se pot experimenta măsuri precum introducerea serviciului militar alternativ, pe baza de voluntariat, cu o durată de 4-6 luni sau introducerea unor programe de tabere de pregătire militară în școli, finanțate în întregime de stat!”

in trei saptamini nici sa se insireteze la bocaci nu reusete dar-mite preg de a deveni luptator vor besc cei care nu au comandat mult trupe si au trecut sa comande pl ,cp b