Geoană (NATO): „2023 va fi un an dificil. Trebuie să ne pregătim pentru potențiale viitoare războaie”

„Trebuie să ne pregătim pentru potențiale viitoare războaie”, a transmis miercuri secretarul general adjunct al Alianței Nord-Atlantice, Mircea Geoană, în cadrul Reuniunii Șefilor Militari ai Apărării din Organizația Tratatului Atlanticului de Nord.

Trebuie să investim mai mult în apărare. Ținta de 2% care a fost decisă acum două decenii este un pas de la care să începem, nu maximum pentru sistemele noastre defensive. Avem nevoie de sisteme moderne, mai rapide, care să poată fi trimise oriunde. Pentru asta, aliații trebuie să continue să progreseze și să se gândească mai departe de 2024. (…) Pe măsură ce învățăm lecțiile acestui război, trebuie să ne pregătim pentru potențialele războaie viitoare și să continuăm să transformăm NATO pentru era digitală. Alianța trebuie să-și păstreze capacitățile și capabilitățile pentru a se apăra împotriva oricăror amenințări de acum sau din viitor”, a spus secretarul general adjunct al NATO, notează digi24.ro.

Potrivit acestuia, anul 2023 va dificil, deoarece liderul de la Kremlin se pregătește pentru un război de lungă durată.

„E periculos să subestimezi Rusia. Putin se pregătește pentru un război lung. (…) Nu avem niciun indiciu că Putin și-ar fi schimbat planul, așa că trebuie să ne pregătim pentru o lungă perioadă de timp. 2023 va fi un an dificil și trebuie să continuăm să sprijim Ucraina pentru cât timp e necesar. (…) Trebuie să ne întărim apărarea pentru orice situație care poate apărea”, mai spune Mircea Geoană.

Cu această ocazie, oficialul a mai specificat că Vladimir Putin este cel care a subestimat NATO în a sprijini Ucraina și că ajutorul aliaților a făcut diferența pe câmpul de luptă.

În urmă cu un an, Putin a pornit războiul lui, să atace Ucraina și să ia libertatea ucrainenilor, dar a subestimat calitățile și curajul ucrainenilor, forțele armate și curajul conducerii. A subestimat unitatea noastră și solidaritatea noastră cu Ucraina. A subestimat reacția aliaților de a furniza resursele noastre pentru a sprijini dreptul Ucrainei de a se apăra. Asta a făcut diferența pe câmpul de luptă, iar suportul e critic și definitoriu pentru viitorul Ucrainei”, a mai spus secretarul general adjunct al NATO.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *