Geoană (NATO): „Congresul SUA va veni cu o nouă legislație „foarte energică” legată de politica NATO la Marea Neagră”

Congresul SUA ar putea adopta „o nouă legislație foarte energică” referitoare la viitoarea politică a SUA și a NATO în Marea Neagră, a declarat vineri seara, la Digi 24, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

Înseamnă, probabil, solicitări în zonă militară, zonă economică, zonă strategică, zonă de intelligence, în multe zone. Evident că ea (legislația) nu este făcută pentru România, este o legislație generică, pentru toată regiunea: cablurile (submarine) pe aici trec, conductele pe aici trec. Protecția infrastructurilor critice submarine în Marea Neagră e importantă și NATO își dezvoltă capacitatea de a proteja astfel de lucruri”, a spus Mircea Geoană.

Cablurile (submarine) pe aici trec, conductele pe aici trec. Protecția infrastructurilor critice submarine în Marea Neagră sunt importante și NATO își dezvoltă capacitatea de a proteja astfel de lucruri”, a mai adăugat el.

„Am fost și am vorbit în Congres cu ambele tabere – și republicani și democrați, la nivelul cel mai înalt, în Senat și în Camera Reprezentanților – cunosc locul acela bine. Am făcut lobby pentru România, cred că ar trebui să primesc pantofi gratis toată viața mea cât am alergat pe holurile alea să băgăm România în NATO. Am simțit altceva, interesant pentru noi, pentru români, un inters foarte mare, bipartizan, pentru Marea Neagră. Cred că vor veni cu o nouă legislație foarte energică și foarte solicitantă, inclusiv pentru administrația americană și pentru noi, NATO, pentru a face mai mult în Marea Neagră. E o recunoaștere a importanței acestei zone pentru economia mai largă a Europei”, a declarat Mircea Geoană

În opinia, secretarului general adjunct al NATO, o astfel de investiție politică, militară și tehnologică în zona Mării Negre înseamnă că o țară foarte importantă din această zonă, care e România, va fi beneficiar considerabil al acestei politici a SUA.

Misiunea noastră este de a valorifica, inclusiv economic, această valență strategică importantă a României”, a spus secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, afirmă că anunţul preşedintelui Joe Biden care susţine planul de instruire a piloţilor ucraineni pe avioane de luptă F-16, este foarte important, deoarece este nevoie ca Ucraina să fie ajutată cu tot ce are nevoie, anunță news.ro.

„Este foarte important ca Ucraina să izbutească în acest război, pentru că este un răboi de independenţă”, a afirmat, vineri seară, la Digi 24, Mircea Geoană, întrebat despre anunţul lui Biden referitor la intruirea piloţilor ucraineni. „Cu cât ajutăm mai mult Ucraina acum, cu atât mai repede vine pacea”, a adăugat Geoană.

Secretarul general adjunct al NATO susţine că Ucraina trebuie susţinută cu tot ce are nevoie

Preşedintele SUA, Joe Biden, i-a informat vineri pe liderii G7 că Washingtonul susţine un efort comun al aliaţilor de a antrena piloţi ucraineni pe avioane de luptă F-16, a declarat un oficial de rang înalt al administraţiei, ceea ce reprezintă o poziţie-cheie în condiţiile în care Kievul încearcă să-şi sporească puterea aeriană împotriva forţelor ruse care au invadat ţara, relatează Reuters.

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, afirmă că următoarele luni vor fi determinanante în războiul din Ucraina, iar interesul Alianţei şi al tuturor este ca acest conflict să se încheia în condiţii acceptabile pentru ucraineni.

Sunt luni foarte importante în faţa noastră şi nu vorbesc de o lună – două, cred că următoarele şase luni, poate acest an, poate primăvara anului viitor cred că vor fi, dacă nu decisive, dar determinante pentru dinamica acestui război şi pentru, repet, interesul nostru, cred că al tuturor, este de a vedea acest război terminându-se cât mai rapid cu putinţă, în condiţii acceptabile pentru ucrainieni”, a declarat, vineri seară, la Digi 24, Mircea Geoană.

Acesta apreciază că „următoarea perioadă este foarte, foarte importantă”.

„Vorbim despre Ucraina, trebuie să fim cu ochii pe un palier mult mai mare. Ne interesează foarte mult Republica Moldova, este o ţară care are nevoie de sprijin acum şi inclusiv la Washington şi inclusiv la Bruxelles”, a mai afirmat Geoană.

Potrivit acestuia, „cărţile se reaşează în Europa”.

„Cred că, dincolo de Ucraina, care este o piesă grea şi importantă pe tabla de şah, este foarte important pentru voi, ca Alianţă, pentru noi, ca români, să fim siguri că şi Republica Moldova vine către Europa şi Georgia vine către Europa, cabluri submarine de gaze, de de curent continuu, de fibră optică”, a mai afirmat secretarul general adjunct al NATO.

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, afirmă, vineri seară, că se văd semne de pregătire a contraofensivei Ucrainei, dar că Alianţa are încredere în capabilităţile militare ale ţării care va ştii când şi unde să o pornească. Mircea Geoană a fost întrebat, vineri seară, la Digi 24, dacă se văd semnele contraofensivei pregătite de Ucraina şi a afirmat: „Este discutată, posibilă şi avem întreaga încredere în conducerea militară şi politica Ucrainei, să decidă unde şi când o pornesc. Se văd semne de pregătire, le ştim, nu le putem comenta pe toate public, dar este clar că se pregătesc şi suntem convinşi că vor avea capabilitatea militară să îşi recupereze teritoriul luat samavolnic de Federaţia Rusă”.

Secretarul general adjunct al NATO afirmă că „este clar că Rusia are un joc de anduranţă, de rezilienţă”.

Astăzi, eu văd o unitate aproape fără fisură în Occident. Uitaţi-vă la discuţia despre antrenamentul piloţilor, discuţiile despre sprijinul pentru Ucraina, pentru Moldova, pentru ceilalţi. Deci, eu aş spune că din punct de vedere politic, Occidentul este unit, Partenerii noştri democratici din restul lumii sunt şi ei în acest efort”, a adăugat Geoană.

Acesta crede, însă, că ţările trebuie să comunice în permanenţă şi cu propiii cetăţeni, pentru ca aceştia să înţeleagă ajutorul oferit Ucrainei, în ciuda unor neajunsuri temporare, cum ar fi preţurile la energie.

Biden acceptă instruirea piloţilor ucraineni pe avioane F-16 în ţări europene

Preşedintele american Joe Biden susţine instruirea piloţilor ucraineni pe avioane de vânătoare de tip F-16, de fabricaţie americană, dar programul de pregătire se va derula în ţări europene şi va dura câteva luni, urmând ca între timp să fie luată o decizie privind furnizarea aeronavelor, potrivit Mediafax. Conform unor surse citate de agenţia The Associated Press şi de site-ul Tagesschau.de, Biden, aflat la summitul Grupului G7, în Japonia, a exclus posibilitatea furnizării de către SUA a avioanelor F-16, dar s-a declarat dispus să faciliteze instruirea piloţilor în ţări europene.

Preşedintele Biden susţine o iniţiativă comună vizând antrenarea piloţilor ucraineni pe avioane de vânătoare de ultimă generaţie. În cursul programului de instruire, care se va derula în următoarele luni, coaliţia ţărilor participante va decide când va furniza avioane, câte şi cine le va furniza„, a confirmat un oficial de la Casa Albă, sub protecţia anonimatului, citat de cotidianul Le Monde.

Anterior, oficiali citaţi de cotidianul The Washington Post declarau că Administraţia de la Washington ar fi informat aliaţii europeni că nu va bloca transferul de avioane de vânătoare F-16 în Ucraina. Informaţia nu a fost confirmată oficial de Washington şi ar reprezenta o schimbare semnificativă de poziţie. Alte surse de la Washington au transmis că deocamdată nu s-a luat nicio decizie privind avioanele F-16. Marea Britanie şi Olanda au anunţat crearea unei coaliţii pentru facilitarea transferului de avioane F-16 Ucrainei. Însă Guvernul de la Londra a transmis clar că nu va furniza avioane de vânătoare occidentale Ucrainei, iar poziţii similare au anunţat Polonia şi Germania.

Spread the love

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *